Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A terveknek megfelelően épül az ideiglenes biztonsági határzár

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. augusztus 14. 15:22

Munkaértekezleten tájékozódott a Műszaki Rendszer és az Ideiglenes Biztonsági Határzár (IBH) építésének aktuális állapotáról augusztus 14-én, Kelebián Hende Csaba honvédelmi miniszter és Pintér Sándor belügyminiszter. A két tárcavezető ezt követően Tompa térségében megtekintette a munkálatokat.

1595998577

A munkaértekezlet első részén részt vettek a közérdekű használati joggal összefüggő kártalanítási eljárást soron kívül lefolytató kormányhivatalok vezetői, akik – többek között – arról tájékoztatták a minisztereket, hogy a kártalanítással kapcsolatban hivatalaikhoz lakossági panasz, észrevétel nem érkezett. Ismertették: a vonatkozó kormányrendeletben a rendőrség és a kormányhivatalok részére előírt feladatok végrehajtását semmi nem hátráltatja, a kifizetéseknek akadálya nincs, a rendőrség bírói letétbe helyezte a kártalanítás összegét.

A munkaértekezlet második részében Hende Csaba és Pintér Sándor jelentéseket hallgatott meg az Országos Rendőr-főkapitányság, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) és a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP) jelen lévő parancsnoki állományától. A jelentések alapján a tárcavezetők megállapították:

a korábbi egyeztetéseken meghatározott feladatokat végrehajtották. A rendészeti szervek felkészültek az építéssel összefüggő őrzési és védelmi feladatok ellátására, a BVOP az ütemtervnek megfelelően biztosítja az építkezés alapanyag-ellátását, az építés határidőre történő befejezéséhez szükséges valamennyi forrás, eszköz, erő biztosított.

1595998578

Az MH ÖHP – a tárcaközi tervező csoport és az érintett kormányzati szervek bevonásával – irányítási és szervezési feladatai körében az együttműködés területén akadályt nem tapasztalt: a parancsnokság helyszíni vezetési eleme biztosítja az építkezés helyszíni vezetésével, koordinációjával kapcsolatos valamennyi feladat ellátását. Az MH ÖHP vezetésével a Magyar Honvédség végrehajtásra kijelölt alakulatainak állományából létrehozott munkacsoportok a szélsőségesen meleg időjárás ellenére a végrehajtási tervben rögzítettek szerint látják el feladataikat.

1595998578

Hende Csaba és Pintér Sándor egybehangzóan kijelentette: az augusztus 18-ai kormányülésre készülő jelentésükben a munkaértekezleten elhangzottak alapján rögzítik, hogy az építési tevékenység a korábban meghatározott határidőknek mindenben megfelelően történik, a magyar határ augusztus 31-re műszaki rendszerrel történő lezárásának akadályát nem tapasztalták.

1595998578

Fotó: Galambos Sándor