Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A végéhez közeledik a legrangosabb CIMIC-es tanfolyam

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2018. május 16. 10:58

Hamarosan befejeződik a NATO Civil-katonai Együttműködési Kiválósági Központ (NATO Civil-military Cooperation Centre of Excellence) által szervezett alap- és emelt szintű törzsgyakorlás.

1599186955
Szilágyi Csaba ezredes, az MH Civil-katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ parancsnoka május 15-én, kedden elmondta: a tanfolyam második hetében járnak; az első héten elméleti ismereteket szerezhettek a hallgatók és megismerkedhettek azokkal a fogásokkal, amelyek a civil környezet tanulmányozásához és feladataik végrehajtásához szükségesek. Az utolsó héten kettévált a tanfolyam, egyrészt a törzstiszti, másrészt pedig a harcászati részre. Ez utóbbi már a konkrét terepmunkát takarja, vagyis a civilekkel – például kormányzati szereplőkkel, segélyszervezetek munkatársaival – való kapcsolattartást. A törzstiszti rész pedig a művelet vezetésére, tervezésére készít fel – mondta.

1599186956

Kitért arra is, hiogy az elsődleges céljuk a misszióba tartó CIMIC-es katonáik felkészítése későbbi feladataikra, ezért a második héten már a gyakorlati foglalkozások kerülnek előtérbe, s nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a hallgatók megismerjék azokat a tipikus helyzeteket, amelyekkel később találkozni fognak.

1599186956

Az ezredes a tanfolyam megnyitóján úgy fogalmazott: a CIMIC-es katonák a kéthetes tanfolyam végén NATO-akkreditált diplomát és bizonyítványt kaphatnak, amelyet a hágai székhelyű NATO Civil-military Cooperation Centre of Excellence (CCoE) állít ki. Ez az egyetlen szervezet a világon, amely a civil-katonai együttműködés témakörében ilyen bizonyítványt adhat, így a képzés a legrangosabbnak számít a témában. A NATO CIMIC Field and Staff Worker Course (NATO Civil-katonai Együttműködési Alap és Emelt Szintű Törzsgyakorlás) szakmai továbbképzésre ad lehetőséget, illetve a missziós feladatok ellátására is felkészít. A résztvevők megismerik a CIMIC alapjait, céljait és feladatrendszerét, valamint a tanfolyam a taktikai szinten túl a törzstiszti feladatok ellátását is bemutatja, továbbá érinti az összekötői és a specifikus beosztásokhoz kapcsolódó témaköröket.

1599186956

Az első héten előadások, tantermi oktatások keretében a CIMIC-et mint katonai képességet mutatják be, míg a második héten a gyakorlati végrehajtás következik, például tárgyalástechnikai fogások alkalmazásával. A tanfolyamon összesen harmincegy fő vesz részt, ebből tizenhatan a központ állományába tartoznak. A külföldi katonák között van amerikai, holland, német és román.

1599186957

Fotó: Rácz Tünde