Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Zrínyi 2026 komplex program

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2017. október 18. 16:45

A katonákról a törvényi előírás szerint 2019-ig több részletben megvalósuló illetményemelésük után is minden szempontból gondoskodnunk kell – szögezte le dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök október 18-án, szerdán Balatonakarattyán, az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központban.

A Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége (BEOSZ) által szervezett Katonanemzedéki Találkozón tartott megnyitójában dr. Benkő Tibor vezérezredes hangsúlyozta: a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program nem csupán az új technikai eszközök beszerzéséről szól, hanem komplex honvédelmi és haderőfejlesztési terveket foglal magában. Természetesen – fűzte hozzá – az új eszközök beszerzésével kapcsolatban is megvannak a konkrét elképzelések, melyeket a haderő modern és zökkenőmentes működéséhez szükséges katonai képességek alapján állítottak össze. Kiemelte: olyan rendszert szeretnének megalkotni, amely hosszú időn át meghatározza a katonák és családjaik életét. „A Magyar Honvédség előtt megnyíló lehetőségek egyben azt is jelentik, hogy a korábban szolgálatot teljesítő bajtársainkra is nagyobb figyelem fordulhat. Továbbá a rendszerből történő kiválás után minden olyan katonáról gondoskodni fogunk, aki legalább tíz évet aktívan szolgált a seregben" – mondta a Honvéd Vezérkar főnök.

1596040218

A bajtársi találkozóval kapcsolatban megjegyezte: nagyon fontos, hogy „ne engedjük el egymás kezét", és a BEOSZ ebben több mint negyedszázada az élen jár.

Tájékoztatójában dr. Benkő Tibor vezérezredes kitért arra is, hogy a beindult kadétképzési program reményei szerint négy-öt éven belül már a haderő feltöltöttségi szintjében is pozitívan fog megmutatkozni. A vezérkarfőnök szerint tovább kell erősíteni a honvédség társadalmi kapcsolatrendszerét.

Beszédét követően dr. Benkő Tibor vezérezredes, a honvédelem ügye érdekében, huzamos időn át kifejtett tevékenysége elismeréseként emléktárgyat adott át Esküdt Lajos nyugállományú ezredesnek.

1596040219

Az egészséges életmódot célkeresztjébe állító kétnapos találkozó megnyitóján felolvasták dr. Simicskó István, honvédelmi miniszter köszöntőlevelét. Ebben a tárcavezető többek között köszönetét fejezte ki a BEOSZ eddigi hatékony munkájáért, kiemelve a bajtársiasság fontosságát. Elhangzott: a sport, a mozgás, az egészség sokkal több szállal kötődik a honvédséghez, és a honvédelemhez, mint azt elsőre talán gondolnánk.

Hazuga Károly nyugállományú altábornagy, a BEOSZ elnöke köszöntőjében úgy fogalmazott: a katonanemzedéki találkozók hagyományos elemei mellett mindig szükség van megújulásra: ezért is készültek idén sportversenyekkel, és az egészséges életmódhoz kötődő programokkal. Mindemellett természetesen koszorúzással emlékeznek elhunyt bajtársaikra; felelevenítik a múlt találkozóinak legemlékezetesebb pillanatait, és megtárgyalják a jelen leglényegesebb szakmai kérdéseit is.

1596040219

Fotó: a szerző felvételei