Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Aki jól sportol, az jó katona, a jó katona pedig jó sportoló”

Szöveg: Snoj Péter |  2017. augusztus 17. 19:29

Hazánk déli határainak őrzésére indul Rédli András százados, az MH Altiszti Akadémia testnevelő tisztje, katonaolimpikon. A közelgő szolgálat kapcsán szolnoki felkészítése alatt kérdeztük.

1596037520
A Magyar Honvédség számára kiemelkedő feladatot és kihívást jelentett az elmúlt években déli határaink védelme. A tömeges illegális bevándorlás megfékezését és Magyarország biztonságát garantáló feladatok ellátásában katonáink nap mint nap részt vesznek. Az ő munkájukat szeretné megismerni Rédli András százados, katonaolimpikon, aki jelenleg az MH Szolnok Helikopter Bázison folytatja felkészítését a közelgő határszolgálatra.

„Még az európai bajnokság előtt jelentkeztem" – mesélte el elhatározásának kezdetét Rédli százados, az MH Altiszti Akadémia testnevelő tisztje. Az olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok magyar párbajtőrvívó hozzátette: „Május vége körül fogalmazódott meg bennem, hogy a bajnokság után lesz egy durván másfél hónapos szünetünk, hiszen csak szeptember közepén kezdjük a felkészülést a következő világkupaszezonra. Úgy gondoltam: ha már ad nekem a hadsereg bizonyos kedvezményeket, és így vezényléssel el tudok jutni versenyekre, edzőtáborokba, akkor én is megteszem azt a hazafias kötelességet, hogy jelentkezem a határszolgálatra, és próbálom segíteni az alakulatomat."

A különböző elméleti és fizikai képzések utolsó napján úgy fogalmazott, hogy nagy várakozással tekint a másnap kezdődő szolgálatra. Mint a honvedelem.hu kérdésére elárulta, még nem tudja, hogy pontosan hol és milyen beosztást fog ellátni, reményei szerint minél több gyakorlati tapasztalatot gyűjthet majd. „Szeretném megnézni, mi zajlik egy ilyen határvédelmi rendszerben, és megtapasztalni, milyen is a határ mellett ténykedni" – mondta el Rédli András.

Katonaolimpikonunk hangsúlyozta: hálás a Magyar Honvédségnek, amiért az aktív sportolást a katonai szolgálat mellett is folytathatja. Hitvallása szerint, aki jól sportol, az jó katona, és a jó katona jó sportoló is egyben. Kiemelte, hogy a tizennégy hetes alapkiképzés után érezhetően javult a sportteljesítménye, saját bevallása szerint a jelleme is fejlődött, és amióta a Magyar Honvédség katonája, sokkal eredményesebb időszakot tudhat maga mögött a sportban is.

Rédli András százados azt is elárulta: az aktív sportolói pályafutása után szeretne katona maradni, és továbbra is szolgálni a hazát.

1596037521

Fotó: Rácz Tünde

Címkékaltisztsport