Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lavrov: „elfogadhatatlan” a koreai válság katonai megoldása

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. augusztus 17. 18:37

Súlyosbíthatja a Koreai-félszigeten kialakult helyzetet az ott zajló amerikai-dél-koreai hadgyakorlat – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter augusztus 15-én, kedden telefonon kínai hivatali partnerének, Vang Jinek.

Az orosz diplomáciai tárca vezetője „elfogadhatatlannak" nevezte a válság katonai megoldását, és hangsúlyozta, hogy diplomáciai megközelítésre van szükség. A moszkvai külügyminisztérium szerint Lavrov készségét fejezte a Kínával való szorosabb egyeztetésre a Koreai-félsziget ügyében.

Válaszában Vang szintén a békés rendezés mellett szállt síkra. Elismerte, hogy a helyzet valóban kiéleződhet. Egyúttal arra hívta fel az Egyesült Államokat és Észak-Koreát, hogy hagyjanak fel a kölcsönös provokációkkal, és akadályozzák meg, hogy az „augusztusi válság" megismétlődjön a Koreai-félszigeten. Mint mondta, senki sem engedheti meg magának, „hogy bajt keverjen Kína és Oroszország küszöbén".

A kínai külügyminisztérium közleménye szerint Peking és Moszkva „szoros koordinációt folytat a félsziget nukleáris problémája ügyében, ami a kínai-orosz stratégiai együttműködés magas szintjét bizonyítja".

Észak-Korea múlt héten jelentette be, hogy négy közepes hatótávolságú rakétát tervez átlőni Japán fölött, amelyek szándékai szerint Guam, az Egyesült Államok csendes-óceáni külbirtoka közelében csapódnának a vízbe. Donald Trump amerikai elnök katonai ellenlépéseket helyezett kilátásba.