Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonadal Fesztivál Zalaapátiban

Szöveg: honvedelem.hu |  2017. augusztus 17. 17:28

Immár nyolcadik alkalommal rendezték meg Zalaapátiban az évről – évre egyre több látogatót vonzó Katonadal Fesztivált a hétvégén.

1596037519

Az eseményt kezdetben folklórfesztiválként ismerték a régióban, míg a helyi harmonika-zenekar vezetőjének felvetése alapján, a háborús hősökre és elesettekre emlékezve katonadalokat kezdtek el játszani a fellépő zenekarok a rendezvényen.

A rendezvény idén is a község első és második világháborús emlékoszlopának megkoszorúzásával kezdődött. A megemlékezésen beszédet mondott Mészáros Károly őrnagy, a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 4. Toborzó és Érdekvédelmi Központ részlegvezetője.

1596037519

A koszorúzást követően dr. Papp Ferenc ezredes, a HM Társadalmi Kapcsolatokat Koordináló Főosztály vezetője ünnepi gondolataiban méltatta a kulturális esemény színvonalas szervezését, a rendezők közösségteremtő törekvéseit és példás hagyománytiszteletét. „A katonadalokból ismerhetik meg a fiatalok a múltat és őseiket, a dalok tükrözik az életüket feláldozó hősök hazaszeretetét. Mindez egy olyan kincs, amelyet tovább kell örökítenünk" – hangsúlyozta beszédében az ezredes.

1596037519

A VIII. Katonadal Fesztiválon mintegy húsz, elsősorban Zala és Somogy megyében tevékenykedő népdalkör gyűjtötte csokorba a katonaénekeket és -balladákat. Mindezek mellett a honvédelmi tárca támogatásával, a kórusok műsorát megelőzően a Magyar Honvédség Székesfehérvár Helyőrség Zenekar előadása színesítette a 2017. évi zenei fesztivált Zalaapátiban. A zenekarok bemutatóin túl a rendezvényre érkező fiatal korosztály, valamint a sorkatonai évekről nosztalgiázó érdeklődők számára számos programmal, úgymint fegyverbemutatóval, egyenruha kiállítással is készültek az esemény szervezői.

A katonadal-fesztiválnak otthont adó település vezetése jövőre is bízik a Honvédelmi Minisztérium közreműködésében a Zala megyei község rendezvényén.

1596037519

Fotó: Pozsegovits Borbála