Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Alapos Bázis 2014 törzsgyakorlás

Szöveg: MH KDK |  2014. november 6. 12:13

Október 28-30. között zajlott le az AB 14 Törzsgyakorlás végrehajtási szakasza.

A rendkívül szűkös gyakorlat tervezési idő ellenére az MH Kiképzési és Doktrinális Központ által tervezett törzsgyakorlás végül elérte célját, és jó alkalmat adott minden végrehajtó, támogató és irányító funkciót végrehajtó szervezet részére saját feladatrendszerének begyakorlására, kapcsolódási pontok keresésére a HÁDR-en belül, valamint a saját kiképzési célkitűzések elérésére.
A törzsgyakorlás forgatókönyve tartalmazta a gazdaság hadigazgatásra való átállításának gazdasági lépéseit, valamint a különleges jogrend bevezetéséhez szükséges jogi kereteket.

1595982040

Mivel az AB 14 főként a politikai és katonai stratégiai szintek közötti együttműködésre fókuszált, ezért az MH Összhaderőnemi Parancsnokság, valamint a Honvéd Vezérkar közvetlen szervezeteit csak támogató és irányító feladatkörrel vonták be a törzsgyakorlás során.

A végrehajtási fázis lezárásával még korántsem fejeződött be a törzsgyakorlás, hiszen az ENDEX jelszó kiadásával indulhat meg az észrevételek elemzése, azonosítása, az első benyomások jelentéseinek elkészítése, majd egy tapasztalat-feldolgozó konferenciát követően készíti el a KDK gyakorlat tervező osztálya a törzsgyakorlás zárójelentését.

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária