Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Alexander Vershbow: szükség van a transzatlanti együttműködésre és szolidaritásra

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. május 18. 11:48

Biztonságunk és közös értékeink több irányból is támadás alatt állnak, ezért nagy szükség van a transzatlanti együttműködésre és szolidaritásra – mondta Alexander Vershbow, a NATO amerikai főtitkárhelyettese a NATO parlamenti közgyűlésének tavaszi ülésszakán május 18-án, hétfőn, Budapesten.

A szövetség főtitkárhelyettese a plenáris ülésen kiemelte: a NATO jól halad a tavalyi walesi csúcstalálkozón meghatározott célok megvalósításában, de több területen nagyobb erőfeszítésekre volna szükség. Közölte: jól felszerelt és jól kiképzett erőkre van szükség, és gyorsnak kell lennie a döntéshozatalnak. Mindehhez a tagállamoknak megfelelő anyagi hozzájárulást kell juttatniuk a szövetségnek, és ebben számítanak a közgyűlés képviselőinek segítségére is – tette hozzá.

Alexander Vershbow hangsúlyozta: a NATO és az EU közötti együttműködés fontosabb, mint valaha, koordinálni kell a tevékenységüket, összhangba kell hozni megközelítéseiket.
A főtitkárhelyettes szerint nem lehet választani a keleti és déli kihívások között, mindkettővel foglalkozni kell, az évek során kidolgozott biztonsági eszközöket alkalmazni kell, és e tekintetben jó úton jár a NATO. Úgy látja, a szövetség képes megvédeni minden tagját minden fenyegetéstől, bármilyen irányból érkezzen is.

1595994025

Alexander Vershbow kifejtette: a NATO nyitott ajtók politikájának fenntartása továbbra is fontos, hogy Európa egységes, szabad és békés legyen. E politikában minden országot a saját érdemei alapján ítélnek meg – közölte.

A főtitkárhelyettes arról is beszélt, Oroszország arra törekszik, hogy befolyási övezetekre bontsa Európát, megváltoztassa a határokat, befolyásolja Ukrajnát, és az oroszok előtt azt igyekszik bizonyítani, hogy a NATO konfrontációra, nem partnerségre törekszik, és fenyegetést jelent nekik. Ukrajnának és Oroszország más szomszédjainak, amelyek fenyegetve érzik szuverenitásukat, segítséget kell nyújtani – mondta.

Hozzáfűzte: Ukrajnának jogában áll megvédeni magát az orosz agresszióval szemben, és be kell tartani a minszki megállapodást.
Alexander Vershbow kérdésre válaszolva arra is kitért: az Északi-sark jégtakarójának olvadása új hajóutakat nyithat meg, de Oroszország úgy döntött, hogy újra militarizálja a területet, míg a szövetségesek azt remélték, hogy a sark a békés együttműködés területe marad. A NATO-nak kötelessége megvédeni minden szövetségest, és bár ez eddig keletről és délről érkező fenyegetést jelentett, lehet, hogy lassan az északi iránnyal is számolni kell – mondta.

1595994025

A főtitkárhelyettes a NATO stratégiai koncepciójával kapcsolatban kifejtette: a jelenlegi 2010-ben készült, azt követően elindult a munka Oroszországgal a rakétavédelmi együttműködés megteremtéséről. A NATO szakértői egyetértenek abban, hogy Oroszország kivételével a biztonsági környezet értékelése még érvényes, még ha erősödtek is egyes fenyegetések, például a terrorizmus – emelte ki. Hozzátette: talán az Oroszországhoz fűződő kapcsolatot érdemes lenne újraértékelni a stratégiai koncepcióban, egyes elképzelések szerint a 2016-os varsói csúcson esetleg átdolgozzák a koncepció Oroszországra vonatkozó részét.

Alexander Vershbow kérdésre válaszolva elmondta: nemzeti hatáskörben kell eldönteni, hogy a tagállamok több katonai eszközt adnak-e Ukrajnának, és hogy szerintük ez a válság elmélyüléséhez vezet-e vagy sem. A NATO hozzájárul, támogatást ad az ukrán haderők fejlesztéséhez például tanácsadással.
A főtitkárhelyettes felhívta a figyelmet arra, hogy ha a minszki megállapodás kudarcot vall, akkor Oroszország további elszigetelődésre számíthat.

Fotó: Koszticsák Szilárd és Kovács Attila (MTI)

CímkékNATO