Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Alkalmazkodni kell az új kihívásokhoz

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2014. január 14. 11:28

Nagyon megváltoztak azok a körülmények, amelyek között a Magyar Honvédségnek működnie kell, és ezekhez muszáj alkalmazkodni. A szűkösebb anyagi helyzetet ellensúlyozza a katonák kiváló felkészültsége és elismertsége a NATO-ban – mondta dr. Benkő Tibor vezérezredes január 13-án, hétfőn a Budapesti Nyugállományúak Klubja Repülő és Légvédelmi Tagozatának összejövetelén tartott előadáson.

A Honvéd Vezérkar főnök a Stefánia Palotában azt mondta: nagy elismerés illeti a honvédségi dolgozókat, hiszen remekül megállják a helyüket, akár nemzetközi összehasonlításban is.

1595965544
Dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök tartott előadást

A missziók jövőjével kapcsolatban Benkő Tibor közölte, hogy már most kevesebben szolgálnak külföldön, mint például az ezt megelőző években, hiszen az afganisztáni küldetésnek hamarosan vége, viszont a jövőben megemelnék a koszovói misszió létszámát. A vezérkarfőnök szerint jelenleg mintegy 700 magyar katona van valamilyen külföldi küldetésen és ezek több mint 80 százaléka a NATO vagy az EU műveleteiben szolgál.

A vezérezredes a tavalyi évvel kapcsolatban kiemelte: sikerült olyan módosításokat elérni a honvédek jogállásáról szóló törvényben, amelyek racionálisabbá tették a munkát, mint például a határozott időre szóló beosztás és a mozgó rendfokozat, valamint, hogy ezentúl a katonák szervezetileg egyértelműen a vezérkarfőnök alá tartoznak, ő dönthet például az előléptetésükről. Megemlítette azt is, hogy 2013 óta már nem lehet előléptetni a nyugállományú katonákat, mindenki azt a rendfokozatot viseli, amivel nyugdíjazták.

1595965544
A Budapesti Nyugállományúak Klubja Repülő és Légvédelmi Tagozat tagjai közül sokan voltak kíváncsiak az előadásra

Sikerként értékelte továbbá, hogy egyre több középiskola biztosítja diákjai számára a választható honvédelmi oktatást: 2012-ben 39, 2013-ban pedig már 54 ilyen tanintézmény volt az országban.

Szavai szerint hatalmas sikert jelentett a szervezetnek és a honvédeknek is a tavalyi márciusi hóhelyzet és az azt követő árvizek kezelése, amely során „a katonák sokat bizonyítottak és jól helytálltak".

Hasonlóan jól sikerült az egységes műveleti rendszer kialakítása, amellyel kapcsolatban azt mondta, hogy békében, háborúban és katasztrófahelyzetben is alkalmas az intézkedések koordinálására; a Honvédelmi Minisztériumban kialakított rendszer már eléri a XXI. század technikai színvonalát.

Fotó: Hovári Nikolett