Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Általános iskolában nyílt meg a kiállítás

Szöveg: honvedelem.hu |  2018. október 6. 19:28

A székesfehérvári Vasvári Pál Általános Iskola Siklósi Gyula Pincegalériájában a héten nyitották meg a „Pákozdi csata” című kiállítást. A megnyitóünnepségen felvonult az iskola Vasvári Pál díszszázada is.

1599194245
Az ünnepségen Laczkó Gábor, az intézmény vezetője hangsúlyozta: a legújabb kiállítás a Magyar Honvédség megalakulásának 170. évfordulójára kíván emléket állítani a pákozd-sukorói csata bemutatásával. Hozzátette: mint az minden vasváris és székesfehérvári diák számára ismert, a magyar honvédsereg a várostól csupán néhány kilométerre esett át a tűzkeresztségen 1848. szeptember 29-én. Kiemelte: az iskola névadója is kötődik e fontos eseményhez, hiszen Vasvári Pál a csatát megelőzően jelen volt a magyar táborban, sőt nagy valószínűség szerint részt vett a sorsdöntő sukorói haditanácson is.

Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság nevében dr. Murinkó Attila ezredes, parancsnoki irodavezető osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel. Kiemelte: a haza védelme ma is ugyanolyan fontos, mint 1848-ban volt.

Ünnepi beszédet mondott Török Szabolcs, a Székesfehérvári Tankerületi Központ igazgatója is. Hangsúlyozta: Székesfehérvár nemcsak a királyok városa, hanem iskolaváros és katonaváros is. Ez így volt a múltban és így van a jelenben is.

1599194245

Az ünnepség végén az iskola igazgatója hangsúlyozta: a „Pákozdi csata" című kiállítás létrejötte jó példája az összefogásnak is, hiszen a hazafias nevelésben az iskola mindig is komoly segítséget kapott a mindenkori fenntartó képviselőitől, valamint a Magyar Honvédség vezetésétől is.

Ezt követően a vendégek – a díszszázad vezetésével – az iskola Siklósi Gyula Pincegalériájába vonultak, ahol a terepasztal figuráit készítő gyerekekkel együtt tekintették meg az új kiállítást. A mintegy 6 négyzetméteres terepasztalt Matyi József tanító készítette néhány kollégája segítségével.

1599194245

Fotó: Vasvári Pál Általános Iskola