Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikai elismerés magyar katonáknak

Szöveg: Magyar Honvédség Parancsnoksága |  2019. március 19. 18:15

Dr. Böröndi Gábor altábornagy, Sándor Zsolt dandártábornok, Takács Attila dandártábornok, a „Legion of Merit” parancsnoki, illetve tiszti fokozatát, Bárány Zoltán ezredes pedig a „Defense Meritorious Service Medal” amerikai elismerést vette át az Amerikai Egyesült Államok Budapesti Nagykövetségén március 18-án.

1599200312
A követség épületében megrendezett átadási ceremónián Donald R. Baker ezredes, amerikai véderőattasé méltatta a magyar katonai vezetők érdemeit a magyar-amerikai katonai kapcsolatok elmélyítése érdekében. A rendezvényen részt vett David J. Kostelancik, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetsége helyettes misszióvezetője, Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára és Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka.

Dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese 2014. január-december közötti időszakban, mint az akkori Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság szárazföldi haderőnemi főnöke, az amerikai 173. Lövészdandár Harccsoportjával a harctéri együttműködés elmélyítésében tett jelentős lépéseket, amelynek következményeként számos amerikai és magyar katonai vezető sajátíthatta el azokat a módszereket, technikát és eljárásrendet, amely a kétoldalú gyakorlatokhoz elengedhetetlenül szükséges. Professzionalizmusával, rendkívül hatékony vezetői képességeivel hozzájárult a két ország közötti katonai kapcsolatok fejlesztéséhez.

1599200312
A „Legion of Merit" kitüntetés a katonai vezetés területén elért kivételes szolgálati érdemeket ismeri el, azon külföldi katonaszemélyek kaphatják meg, akik a kapcsolódó amerikai szabályzókban rögzített feltételeknek megfelelnek. A kitüntetésnek négy szintje van: főparancsnoki (államfők és kormányfők részére), parancsnoki (vezérkari főnököknek), tiszti (tábornokoknak és vezető beosztású katonáknak, jellemzően legalább ezredesi rendfokozattól) és légionárius. A „Legion of Merit parancsnoki fokozat" a legmagasabb kitüntetés, amelyet katona kaphat munkája elismeréseként.

Sándor Zsolt dandártábornok, Magyar Honvédség Parancsnoksága, törzsfőnök műveleti helyettese a 2014. augusztus – 2017. július közötti időszakban, mint Magyarország Washingtonban akkreditált véderő-, katonai és légügyi attaséja kapta az elismerést. Külszolgálata alatt a magyar-amerikai kapcsolatokat illetően nagy szerepe volt a kétoldalú katonapolitikai együttműködés elmélyítésében. Munkája eredményeképpen kiképzési és képzési lehetőségek sora nyílt az Ohio-i Nemzeti Gárdával közösen, továbbá a Magyar Honvédség katonai felszerelésének modernizációját is nagyban előmozdította.

1599200312
Takács Attila dandártábornok, Magyar Honvédség Parancsnoksága, Szárazföldi Haderőnemi szemlélő a 2014. január-december közötti időszakban, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnokaként a 2014-es Közös Fellépés gyakorlaton a 173. Lövészdandár Harccsoportjának harctéri integrációja terén mutatott olyan példát, amelynek jelentőségét és értékét a NATO a Steadfast Javelin III. gyakorlatba is beépítette. Szemléletmódja és vezetési stílusa megerősítette a stratégiai együttműködést az Egyesült Államok és Magyarország hadereje között.

1599200312
Bárány Zoltán ezredes, Magyar Honvédség Parancsnoksága, parancsnoki iroda vezető szakreferense az amerikai Összhaderőnemi Haderőfejlesztési Csoportfőnökségnél 2014–2018 között végzett munkája elismeréseként vette át az elismerést. Bárány ezredes számos kétoldalú együttműködésnek volt a motorja, kezdeményezője. A nemzetközi képességépítésben történő magyar részvétel kezdeményezése a koalíciós műveletekre várhatóan a jövőben pozitív hatással lesz.

1599200313
A Defense Meritorious Service Medal kitüntetés összhaderőnemi szintű szolgálati érdemeket ismer el és 2014. óta adományozható nem amerikai katonaszemélyek részére is.

1599200313
Fotó: USA Nagykövetség