Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Árkot ástak, gránátot találtak

Szöveg: Szűcs László |  2016. április 14. 7:14

A 14. héten, azaz április 4-10. között 57 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül 10 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet.

Bátyi Edina főtörzsőrmester, az alakulat kommunikációs altisztje a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2016-ben eddig összesen 454 bejelentést kaptak.

Április 4-én a Heves megyei Pálvörösmarton, a település egyik utcájában, a vízelvezető árok építése közben egy – feltételezhetően a második világháborúból visszamaradt – robbanószerkezetet találtak a munkások. A Gyurits Tibor főtörzsőrmester vezetésével helyszínre érkezett járőr megállapította, hogy egy 4 centiméteres páncéltörőgránát került elő, amit a tűzszerészek a központi gyűjtőbe szállítottak.

Április 6-án a Heves megyei Novajon akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek: a településhez tartózó szőlősben, mezőgazdasági munkálatok közben egy 10 centiméteres, magyar gyártmányú rombológránátot, valamit 2 kilogrammnyi 31 mintájú magyar gyalogsági lőszert találtak. A „leletet" a Volter József főtörzsőrmester vezette járőr szállította el a helyszínről a központi gyűjtőbe.

Április 7-én Nyíregyházára vonultak ki a tűzszerészek, mivel a Bernát utcában, építési munkák közben egy 7,5 centiméteres, német gyártmányú páncéltörőgránát került elő. A robbanótestet a Juhász Attila főtörzsőrmester vezette járőr szállította a központi gyűjtőbe.

Címkéktűzszerész