Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az alacsony vízállás miatt került elő az aknavetőgránát

Szöveg: Szűcs László |  2015. szeptember 9. 11:03

A 36. héten, azaz augusztus 31. és szeptember 6. között 45 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül 12 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet.

Csörgei Csilla törzsőrmester, az alakulat kommunikációs főnökségének munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2015-ben eddig összesen 1768 bejelentést kaptak.

Augusztus 31-én a főváros III. kerületébe, az Aranyvölgyi útra vonultak ki a tűzszerészek, mivel földmunkák közben egy 5 centimétere, szovjet gyártmányú gránátot találtak. A veszélyes, második világháborús robbanótestet az Ember István őrnagy vezette járőr szállította el a helyszínről a központi gyűjtőbe.

1595999783
A Zagyva torkolatából előkerült 120 milliméteres aknavetőgránát

Ugyanezen a napon Szolnokon is akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek: a Zagyva torkolatából – az alacsony vízállás miatt – egy 120 milliméteres aknavetőgránát került elő. A robbanószerkezetet szintén az Ember István őrnagy vezette tűzszerészjárőr szállította a központi gyűjtőbe.

Szeptember 2-án Budapesten, a VIII. kerületi Kálvária téren csatornázás közben bukkantak rá egy 50 milliméteres aknavetőgránátra. A világháborús robbanószerkezetet a Juhász Attila főtörzsőrmester vezette járőr a központi gyűjtőbe szállította.

Fotó: Mészáros János (MTI)

Címkéktűzszerész