Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az alakulatok is ünnepeltek

Szöveg: honvedelem.hu |  2013. augusztus 17. 8:02

Az elmúlt napokban a Magyar Honvédség összes alakulatánál és katonai szervezeténél megemlékeztek állami ünnepünkről, augusztus 20-ról. Összeállításunkban a megemlékezésekről készített tudósításokat közöljük. (Folyamatosan frissítve!)

Ünnepi állománygyűlés a tatai laktanyában

Tatán, az MH 25. Klapka György Lövészdandárnál augusztus 16-án rendezték meg az ünnepi állománygyűlést, ahol elismeréseket és jutalmakat is átadtak.

„ Szent István korában a világ Európa volt, ma azonban a globális világban kell magyarként helyt állnunk. Ma is érvényesek tanításai: a szuverén helymeghatározás, az öntudat és az önbecsülés.
Mi, a Magyar Honvédség katonái eskünkhöz híven máig teljesítjük kötelezettségünket és küldetésünket: a haza védelmét. Annak a hazának, melynek alapkövét Szent István király helyezte le, megteremtve a mai értelemben vett alkotmány alapjait.
Számos alkalommal bizonyítottuk, hogy fogadalmunkhoz híven, az alaptörvény szellemében, az egyre nehezebb körülmények ellenére is képesek vagyunk feladatainkat jól végrehajtani, mind itthon, mind a külföldi, nemzetközi békefenntartó, béketámogató és fegyverzet-ellenőrzési műveletekben" − hangzott el az ünnepi beszédben.

1595958619


Írta és fényképezte: Petrovics Renáta

* * *



Ünnepeljünk együtt!

Augusztus 20-ról közös állománygyűlésen emlékezett meg Budapesten az MH Logisztikai Központ és az MH Katonai Közlekedési Központ augusztus 15-én.  Az ünnepségre a két szervezet parancsnoka  Baráth István dandártábornok és Mogyorósi József mérnök ezredes − számos vendéget hívott meg.

Az állománygyűlésen Bagi Péter százados, az MH Katonai Közlekedési Központ Nemzetközi Szállítástervező Központ tisztje emlékezett Szent István királyra. Beszédében kiemelte: Szent István nem misztikus hős volt, hanem ember, aki „tett azért, amit fontosnak tartott és kötelességnek érzett. Szent István így mutatott és mutat példát ma is mindenkinek, hiszen a jövőt mi, az egyes emberek építjük fel. Hogy milyen lesz, az pedig csak rajtunk múlik."

A rendezvényen mindkét szervezet parancsnoka elismeréseket adott át.

1595958619

 

* * *


Ünnepi állománygyűlés a Szurmay Díszkertben

Az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandárnál augusztus 15-én rendeztek ünnepi állománygyűlést. A Szurmay Díszkertben megtartott ünnepségen Hennel Sándor őrnagy, a dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegység Honvéd Koronaőrség parancsnokhelyettese kiemelte: „Szent István államalapítása a megnyugvást és a hosszú távú letelepedés lehetőségét hozta a magyaroknak egy olyan ideális környezetben, mint a Kárpát-medence."

Történeti visszatekintésében felelevenítette államalapító királyunk legfontosabb intézkedéseit, valamint kitért a Szent Jobb és a Szent Korona történetére, jelentőségére. Ünnepi útravalóul Szent Imre herceg gondolatát ajánlotta a hallgatóság figyelmébe: „Tartsd mindig eszedben, hogy minden ember azonos állapotban születik, és hogy semmi sem emel fel, csakis az alázat, semmi sem taszít le, csakis a gőg és a gyűlölség."

Kun Szabó István dandártábornok, az alakulat parancsnoka elismeréseket adott át, illetve az állami ünnepen esedékes főtörzszászlósi előléptetése alkalmából gratulált a dandár vezénylőzászlósának, Asztalos Sándor törzszászlósnak. 

„A Szent Korona ferde keresztjét formázó Szurmay Díszkert méltó helyszíne az állami ünnepünk, augusztus 20. alkalmából, Nagyboldogasszony napján megrendezett ünnepi állománygyűlésünknek" – hangsúlyozta Kun Szabó tábornok, és köszönetét fejezte ki az elismerésben részesülteknek a magas színvonalú és áldozatos munkáért.

1595958619

Írta: Csorba Katalin főhadnagy
Fotó: Szabó Lajos zászlós