Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az alakulatoknál is ünnepeltek

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. augusztus 20. 6:39

Az elmúlt napokban a Magyar Honvédség valamennyi alakulatánál és katonai szervezeténél megemlékeztek állami ünnepünkről, augusztus 20-ról. Összeállításunkban a megemlékezésekről készített tudósításokat közöljük. (Folyamatosan frissítve!)

MH 25. Klapka György Lövészdandár

„Szent István király ezer év távlatából is példát mutat számunkra, tartást ad, szellemi hagyatéka, tanácsai, intelmei örökérvényűek, melyeket a mai napig követhetünk" – a Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandár állománya ünnepi állománygyűlésen emlékezett államalapítónkra, első királyunkra.

Az alakulat parancsnoka, Horváth Gábor dandártábornok beszédében Szent István király munkásságának méltatása mellett felhívta a résztvevők figyelmét rá, hogy ez az új kenyér örömnapja is.
„Ez az a nyár végi nap, amikor az aratás bevégeztével, annyi munka és fáradozás után lehetőség nyílik egy napra megpihenni, és Szent István napját a munka gyümölcsének, az új kenyér megünneplésének szentelhetjük, amely az életet, a megélhetést, az otthont jelenti számunkra."
Az ünnep elismerések átadásával folytatódott. Az okleveleket és az emléktárgyakat Horváth Gábor dandártábornok adta át.

Az átadást követően Markovics Milán Mór főhadnagy, a tatai alakulat tábori lelkészének rövid beszéde következett. Ezt követően az ünnepség a Szózattal és a csapatzászló kivitelével ért véget.

1595998870


Szöveg és fotó: Petrovics Renáta

* * *



MH Anyagellátó Raktárbázis

Az MH Anyagellátó Raktárbázis augusztus 19-én ünnepi állománygyűlésen emlékezett meg az államalapítás ünnepéről.
Druzsin József százados beszédében kiemelte: Szent István igazi nagysága abban rejlik, hogy szuverén módon határozta meg Magyarország helyét az akkori világban. Nem tett hűségesküt a német-római császárnak, sem Szent Péternek, a pápa hatalmát csakis lelki dolgokban volt hajlandó elismerni. A császár és a pápa között függetlenséget és jogbiztonságot szerzett Magyarországnak.

Az ünnepi beszédet követően Nagy Attila ezredes, az MH Anyagellátó Raktárbázis parancsnoka elismeréseket adott át.

1595998870

Szöveg: Szabó Beáta

Fotó: Zsigmond Réka

* * *



MH Kiképzési és Doktrinális Központ

1595998871
Augusztus 19-én tartotta ünnepi állománygyűlését az MH Kiképzési és Doktrinális Központ (MH KDK).
Dániel Győző zászlós, az MH KDK vezénylő zászlósa ünnepi beszédében elmondta: nincs még egy olyan sokarcú ünnepünk, mint augusztus 20-a, amely korokon és nemzedékeken át minden magyar legszebb ünnepe. „Az államalapító, Szent István király munkássága azt példázza, hogy mindig akkor sikerült felemelnünk országunkat, ha élni tudtunk lehetőségeinkkel, felismerve azt, hogy a lehetőségek kapuja csak azok előtt nyílik meg, akik előrelátó tervekkel, bátor és okos tettekkel maguk látnak hozzá álmaik valóra váltásához" – hangsúlyozta. Gondolatait zárva elmondta: az eltelt ezertizenöt év is azt példázza, hogy a magyarság mindig képes volt megőrizni jövőbe vetett hitét, alkotókedvét és életszeretetét. Ami azonban ennél is fontosabb, nemzedékről nemzedékre megőrizte képességét, hogy akár a semmiből is újraalapítsa az államot.

Az ünnepi beszéd után Szpisják József dandártábornok, az alakulat parancsnoka elismeréseket adott át, megköszönve kollégái lelkiismeretes munkáját.

Szöveg: Varga Bernadett zászlós
Fotó: archív


* * *



MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár

Az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár ünnepi állománygyűléssel emlékezett államalapító Szent István királyra. A csapatzászló fogadása, a történelmi zászlók bevonulása, elöljáró fogadása és a Himnusz után Gyurkovics Tibor Nemzet című versét hallgathatta meg az állomány Körtvélyessy Zsolt Jászai Mari-díjas érdemes művész előadásában. A vers után dr. Mészáros Kálmán tanácsos, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum tudományos munkatársa elevenítette fel ünnepi beszédében, milyen formában él ma Magyarországon és határainkon túl Szent István emlékezete.

Az állománygyűlés a történelmi érdekességeket felvillantó áttekintés után az elismerések átadásával folytatódott, amelyeket Baráth Ernő ezredes, a dandár megbízott parancsnoka adott át a beosztásukban kiemelkedő munkát végző állománynak. Az ünnepi állománygyűlés a Szózat hangaival és a zászlók kivonulásával fejeződött be.

1595998871

Szöveg: Singer Éva hadnagy
Fotó: Horniák Dóra

* * *

MH 54. Veszprém Radarezred

A „királynék városában" települt katonai alakulatok és szervezetek idén is közösen emlékeztek meg államalapításunk ünnepéről. Zentai László ezredes, az MH 54. Veszprém Radarezred parancsnokának köszöntőjét követően Oláh Emil alezredes, protestáns tábor lelkész szólt az egybegyűltekhez. Emlékeztetett többek között arra, hogy az ünnepnapok sokszor elveszítik manapság ünnepi jellegüket. Mint mondta, ilyen alkalmakkor gyakran üres, közhelyes frázisok hangzanak el, vagy éppen a túlhajszolt mindennapok közben pusztán pihenésre használjuk ki az ünnep szent napját. A tábori lelkész feltette azt a kérdést, miszerint a ma fiatal katonája vajon mit tanulhat az ezer évvel ezelőtt történtekből. Elhangzott: csak István király halála után negyven évvel, a László király alatt bekövetkezett újabb békés időszakban jöttek rá az emberek arra, hogy csak az ő művére lehet alapozni a biztonságot, a jövőt és a boldogulást.
„Szent István kilépett az időből, és szentként maradt meg az emberek emlékezetében. Valaki úgy fogalmazott, hogy István király nagyságának felidézése felszabadította az emberekben rejlő jót. Különösen időszerű erre most visszaemlékezni, amikor annyi rossz történik a világban. Szent István pedig a hit megőrzését tette az első helyre" – fogalmazott Oláh Emil alezredes.
Az ünnepségen Zentai László ezredes, és Barta Sándor ezredes, az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ (MH LVIK) megbízott törzsfőnöke elismeréseket adtak át.

1595998871


Szöveg: Kálmánfi Gábor
Fotó: Kempelen Balázs törzszászlós (MH 54 VRE)

* * *


MH Bakony Harckiképző Központ

Szent István, az erőskezű államférfi uralkodása alatt képes volt arra, hogy végigvigye a nagy társadalmi átalakításokat. Államszervező tehetsége mellett első királyunk hadvezéri képességeire is szükség volt ahhoz, hogy a fiatal magyar állam ne csak múló pillanatkép legyen Európa történelmében – fogalmazott Vokla János ezredes, az MH Bakony Harckiképző Központban állami ünnepünk, augusztus 20-a alkalmából megrendezett ünnepi állománygyűlésen. Hozzátette, hogy István király uralkodásának jelképei a jogar és a kard voltak.
„Jogar a törvény és a jog hatalma, a kard pedig azé az erőé, mely képes ezt megvédeni ellenségeitől.
Ez utóbbi nekünk, magyar katonáknak – szolgáljunk a világ bármely részén is – több, mint 1000 éves feladatunk és kötelességünk" – hangsúlyozta a parancsnok, aki a jeles ünnep alkalmából elismeréseket adott át.

1595998871

Szöveg: Kálmánfi Gábor
Fotó: Pintér László (MH BHK)

* * *



MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred

Augusztus 19-én tartotta ünnepi állománygyűlését az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred a Damjanich Laktanya legénységi étkezdéjében. A rendezvényt jelenlétével megtisztelte Szirbik Imre, Szentes polgármestere és dr. Tóth Flórián, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Szentes Járási Hivatal vezetője.

Papp István hadnagy ünnepi beszédében kiemelte, hogy augusztus 20-a a magyarság egyik legősibb és legfontosabb ünnepe. Beszélt a több mint egy évezredes magyarság történetéről, a magyar államiság fogalmáról, hitről, hazaszeretetről, Szent István király szellemi örökségéről.
Az ünnepi beszéd után egyházi kenyéráldás következett.

Máté Sándor alezredes, a Honvédelmi Minisztérium Tábori Lelkészi Szolgálat Protestáns Tábori Püspökségének püspöki titkára ünnepélyesen megáldotta a nemzeti színű szalaggal átkötött új kenyeret.
Az elismerésben részesülteknek Antal László ezredes, a műszaki ezred parancsnoka személyesen gratulált.

1595998872

Szöveg: Csordásné Nehéz Zsuzsanna főhadnagy
Fotó: Kovács Dóra Eszter

* * *



MH 5. Bocskai István Lövészdandár

„Augusztus 20-a, a keresztény magyar államalapítás ünnepe, Szent István király napja, az egyik legősibb ünnepünk", kezdte beszédét Kövér Szilárd hadnagy a debreceni Kossuth Laktanyában megrendezett ünnepi állománygyűlésen. A fiatal tiszt beszédében emlékezett az államalapító, a birodalom- és egyházépítő valamint hadseregszervező I. István királyra és tetteire. Hangsúlyozta: az ünnep emlékezés, főhajtás és tisztelgés, amely akkor válik többé és akkor nyer értelmet, ha valamiféle üzenetet is közvetít számunkra. „Legfőbb hivatásunk, a honvédelem egyidős államiságunkkal. Az azóta eltelt több mint ezer esztendő alatt tartalma és stratégiája is jelentős változáson ment keresztül."

Az ünnepi beszédet követően Takács Attila dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka elismeréseket adott át az állománynak. Ezt követően az ünnepi műsor keretében a Debreceni Helyőrségi Zenekar és Szabó Barna törzsőrmester előadásában a Honfoglalás című film betétdalát, valamint a Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország című dalt hallgatták meg a megjelentek.

1595998872

Ünnepi állománygyűlést tartottak a dandár hódmezővásárhelyi helyőrségében is augusztus 20-a alkalmából, amely a magyarság legrégebbi, legmélyebb történelmi gyökereivel bíró ünnepnapja. Beszédében Drót László ezredes, az alakulat parancsnokhelyettese megemlékezett e nap közel ezer éves történetéről, miként vált Szent István királyunk törvénynapja az évszázadok során a keresztény magyar államalapítás, az új kenyér, egy időszakban az alkotmány ünnepévé, végül a magyar állam ezeréves folytonosságának emléknapjává.
„Ezer év egy állam életében nagy idő, különösen egy olyan állam esetében, melynek alapítói szilajságukról, vakmerő bátorságukról és hódító kalandozásaikról voltak híresek. (…) Ennek a népnek az új haza megtalálásakor sorsdöntő volt Szent István király felismerése: ha ezen a földön a magyarság gyökeret akar verni, a kereszténység lehet az egyetlen út számára. Ezt az eszményt határozottan, szilárd és erőskezű törvénykezéssel kellett megvalósítania. Hogy most mi itt állhatunk, az is bizonyítéka annak, hogy ez a törekvése sikerre vezetett." – hangsúlyozta Drót ezredes.

Az ünnepség folytatásaként dr. Alácsi Ervin százados, katolikus tábori lelkész megáldotta az új kenyeret. Ezt követően Drót László ezredes elismeréseket adott át a helyőrségben szolgálatot teljesítő katonáknak.

1595998872


Debreceni szöveg és fotó: Cs. Sárkány Beáta hadnagy
Hódmezővásárhelyi szöveg és fotó: Budai Anna

* * *

MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred

1595998872

Székesfehérvár Szent István király és a katonák városa. Az itt élő civil- és katonatársadalom minden évben közösen emlékezik az államalapítóra. E rendezvénysorozat nélkülözhetetlen résztvevői az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred katonái, akik már augusztus első napjaitól, az előkészítő időszaktól kezdődően napi szinten helyt állnak. Mára már elképzelhetetlen Székesfehérváron rendezvény nélkülük: mi sem példázza ezt jobban, mint a házigazda zenekar karnagya, Ruff Tamás őrnagy főszervezésével 18-ra megálmodott III. Fricsay Richárd Regionális Katonazenekari Fesztivál. A négy helyőrség – a székesfehérvári mellett a kaposvári, a szolnoki és a veszprémi – zenekarának gyepshow-ja méltán öregbítette a Magyar Honvédség és a 43-as ezred hírnevét.

Az augusztus 20-ai ünnepi állománygyűlés a katonai protokollnak megfelelően a csapatzászló fogadásával kezdődött az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred rendezvénytermében.

Stoszek János alezredes, az alakulat parancsnokhelyettese ünnepi beszédében elmondta, hogy ha valamit meg akarunk érteni, akkor azt a kialakulásánál a születésénél kell kezdeni, onnan ahol minden elindult. Kitért az államiság kezdeteire, amelynek a kezdetektől fogva részesei voltak annak őrei, mai értelmezésben a katonák. Hangsúlyozta továbbá a család, az otthon, a hagyomány, a tisztelet jelentőségét, amelyek a mai napig ugyanúgy jelen vannak, ugyanúgy hatnak ránk, hiszen személyessé, bensőségessé válik általuk az állam ünnepe: az állam ugyanis mi vagyunk. Végezetül megköszönte a teljes személyi állomány egész éves helytállását, amelyet a kinevezések, elismeréseket adományozása koronázott meg.

1595998872


Szöveg: Mátyás Andrea
Fotó: Bödő Viktória