Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az alapítókra emlékeztek

Szöveg: Galambos Sándor |  2012. november 15. 13:37

Elődeik emléke előtt tisztelegtek november 12-én Kecskeméten a Repülők és Rendvédelmiek Bajtársi Egyesületének tagjai.

A szervezetet 1970. december 11-én hét volt hivatásos katona alapította Nyugállományúak Klubja Kecskemét néven, az első elnöke Horváth János nyugállományú alezredes, egykori vadászpilóta volt.

Két évvel ezelőtt, a jogelőd klub megalakulásának 40. évfordulóján egy márványtáblát helyezett el Kecskeméten, a katonahősök emlékművének szomszédságában a Repülők és Rendvédelmiek Bajtársi Egyesülete. Azóta az egyesületi tagok minden év őszén itt tisztelegnek elhunyt bajtársaik, barátaik és családtagjaik emléke előtt.

1595944818

Csóka Tamás nyugállományú ezredes, az egyesület elnöke a koszorúzást követő klubfoglalkozáson a honvedelem.hu-nak elmondta, hogy jelenleg hetvenöt tagjuk van, köztük egykori katonák, rendőrök, rendvédelmi dolgozók, katonaözvegyek és közvetlen hozzátartozóik. Általában hétfőnként tartják az összejöveteleiket, s ilyenkor a baráti beszélgetések mellett értékelik az elmúlt időszak történéseit és megbeszélik a tagság előtt álló feladatokat, a szabadidős programokat is. Rendszeresen szerveznek ugyanis ismeretterjesztő előadásokat, különböző tanfolyamokat, kiállításokat. Nagyon sikeres volt például a számítógépes tanfolyamuk: akik korábban még a gépet sem tudták bekapcsolni, mostanra már az interneten szörföznek, skype és e-mail segítségével tartják a kapcsolatot a más városokban élő unokáikkal. A klubtagok közösen ünneplik a névnapokat, a születésnapokat és próbálják megőrizni Kecskemét és a város környékének népi hagyományait. Húsz éve saját citerazenekaruk van, az Obsitos együttes elsősorban katonadalokat gyűjt és dolgoz fel.

1595944819

Az egyesület tagjai kimondottan büszkék arra is, hogy nagyon sok hölgy vesz részt a közös munkában, Barcsik Zoltánné vezetésével külön nőtagozatuk alakult, első elnökük özvegye, Horváthné Rózsika pedig a klub gazdasági vezetője. Csóka ezredes szerint a hölgyek csoportja nagyon aktív, rengeteg ötletük van. Ők kezdeményezték például azt, hogy a karácsony előtti utolsó klubnapra az unokákat is hívják meg, s december első hétfőjét is ők jelölték ki férfinapnak – így viszonozzák a március 8-adikát. Idén is ez lesz, s a hölgyek már azt is tudják, hogy ezúttal sütiből egy picivel többet kell majd készíteni és egy plusz ajándékra is szükség lesz: B. Kiss István ny. alezredes ugyanis a november 12-ei klubfoglalkozáson kérte a felvételét a Repülők és Rendvédelmiek Bajtársi Egyesületébe.

Fotók: A szerző felvételei

Címkékkarácsony