Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az Egyesült Államok elismeri a nemzetközi terrorizmus felszámolása érdekében tett erőfeszítéseinket

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium |  2016. október 13. 7:16

Dr. Simicskó István honvédelmi miniszter egyesült államokbeli útjának kiemelt programjaként munkamegbeszélést folytatott Robert O. Work védelmi miniszterhelyettessel október 12-én, szerdán a Pentagonban. A találkozón többek között az eddig is kiválóan működő kétoldalú katonai kapcsolatok fejlesztéséről, valamint a közös kiképzéseken és gyakorlatokon való együttműködés megerősítéséről is tárgyaltak.

1596021349
Dr. Simicskó István munkamegbeszélést folytatott Robert O. Work védelmi miniszterhelyettessel

Az Amerikai Védelmi Minisztériumban folytatott tárgyalás során dr. Simicskó István kiemelten fontos stratégiai partnernek nevezte az Egyesült Államokat, és a megbeszélés során elmondta: „A nemzetközi terrorizmus jelenléte komolyan érzékelhető Európában. A migrációs válsághelyzet miatt az Egyesült Államoknak éppúgy szüksége van Európára, mint Európának az USA-ra."

1596021349

A tárcavezető a látogatás során tájékoztatta amerikai partnerét az új típusú kihívások miatt szükséges, a nemzetközi terrorizmus elleni hazai fellépésünk érdekében elfogadott Alaptörvény-módosító csomag lényegi elemeiről. A megbeszélésen kiemelte a törvénymódosítás során a honvédelmi tárcát érintő feladatrendszer fontosságát is.

1596021349

Dr. Simicskó István hozzátette: „Magyar részről megerősítettük missziós szerepvállalásainkat, és továbbra is eltökéltek vagyunk a jelenlegi biztonsági kihívások megfelelő kezelésében. Mind a NATO által deklarált, mind pedig a koalíciós műveletek végrehajtása során hazánk méretéhez, haderejéhez és gazdasági teljesítőképességéhez mérten jelentős számú katonával veszünk részt külföldi missziókban."

Hazánk stabil és megbízható szövetségesként továbbra is elkötelezett a transzatlanti kapcsolataink, illetve az amerikai féllel történő katonai együttműködés erősítése és fejlesztése terén.

1596021350
A honvédelmi miniszter a Pentagonban Joseph Lengyel vezérezredessel, a Nemzeti Gárda Hivatalának vezetőjével is megbeszélést folytatott

Robert O. Work védelmi miniszterhelyettes a tárgyaláson üdvözölte és elismerte hazánk erőfeszítéseit a transzatlanti kapcsolatok további erősítése, a védelmi költségvetésünk növelése, valamint a nemzetközi terrorizmus elleni fellépésünk terén. Az amerikai fél méltatta Magyarország védelmi költségvetésének növelését, amely az előzetes terveknek megfelelően 2026-ig így megközelíti a GDP 2 százalékát. Az egyeztetésen szó esett még a Magyar Honvédség fejlesztésének lehetséges stratégiai irányairól és modernizációjáról.

Dr. Simicskó István a Pentagonban Joseph Lengyel vezérezredessel, a Nemzeti Gárda Hivatalának vezetőjével is megbeszélést folytatott. A találkozón a delegáció tagjaként dr. Orosz Zoltán altábornagy, Honvéd Vezérkar főnökhelyettes, illetve Siklósi Péter, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkára is részt vett.

1596021350

Fotó: defense.gov és Honvédelmi Minisztérium