Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az elhunytak tisztelete

Szöveg: Törőcsik Krisztina |  2013. november 7. 15:24

November első napján mindenki visszalép egy kicsit a múltba, és felidézi azok emlékét, akiket valaha ismert, szeretett, és fontos szerepet játszottak életében, de már nem lehetnek részesei a mindennapoknak.

1595962549
Az elhunyt bajtársak emléke előtt hajtottak fejet a győri ezred kopjafájánál

Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonái – elhunyt szeretteiken kívül – idén is megemlékeztek azokról a bajtársakról, valamint a háborúkban elesett katonákról, akik már nem lehettek velük.  Az ország minden részére került egy-egy koszorú vagy mécses az elhunytak tiszteletére.
A megemlékezéssorozat a laktanyában kezdődött, az ezredtörzs főnökei, valamint az alegységparancsnokok közösen hajtottak fejet az elhunyt bajtársak emléke előtt az ezred kopjafájánál.

A családias hangulatú megemlékezést követően az ezred képviselői a Nádorvárosi köztemetőben, a győri önkormányzat szervezésében tartott ünnepségen emlékeztek meg az első és második világháborús, valamint az 1956-os hősi halottakról.

1595962550
Dr. Töll László ezredes, a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály vezetője

Mindenszentekkor az alakulat katonái Nádasdon az első és a második világháború hősi halottaira és polgári áldozataira, valamint az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek tiszteletére emelt emlékmű avatásán vettek részt. Az ünnepségen Töll László ezredes, a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztályának vezetője kiemelte:  magyar történelem „nem a gyász történelme, hanem az örömé, hiszen itt vagyunk, és ez egy sikertörténet. Mások talán már eltűntek volna a történelem süllyesztőjében. Az, hogy itt vagyunk, a katonáknak köszönhető, ezért a legnagyobb megbecsülés őket illeti." Töll ezredes hangsúlyozta: a ma embere sokszor elfelejti a katonák szerepét, elfelejtik mennyi mindent köszönhetünk nekik az elmúlt évszázadok során. Tiszteletét és köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik ezen a napon nem csak szeretteikről, hanem a hazáért hősi halált halt katonákról is megemlékeznek.

1595962550
A megemlékezések sora az ostffyasszonyfai Hadifogoly-temetőben ért véget

A köszöntő beszéd után Bíró László püspök, katolikus ordinárius tartott ünnepi szentmisét, melyet az evangélikus és a református egyház közreműködésével ökumenikus igeliturgia követett.

Dr. Bedécs Gyula, az ostffyasszonyfai Hadifogoly-temető és Hadisírgondozó Egyesület tagjának megemlékezését követően a résztvevők fejet hajtottak a hősi halottak emléke előtt és lerakták az emlékezés virágait. Az alakulat nevében Bozsóki Attila alezredes, parancsnokhelyettes helyezett el koszorút.