Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az első önkéntes műveleti tartalékos a főiskoláról

Szöveg: Ifju Tímea főhadnagy |  2014. június 20. 11:46

Május végén kötött a Magyar Honvédséggel önkéntes műveleti tartalékos szerződést Gyarmati Szilárd, a Bajai Eötvös József Főiskola vízépítő mérnök szakon tanuló elsőéves hallgatója.

Az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH HKNYP) és a bajai főiskola tavaly június 28-án kötött együttműködési megállapodást, melyben a főiskola vállalta, hogy biztosítja az intézményen belüli toborzómunka feltételeit, és ezekről a rendezvényekről értesíti hallgatóit.

A bajai főiskola hallgatói közül Gyarmati Szilárd volt az első, aki aláírta az önkéntes műveleti tartalékos szerződést. A dokumentum aláírásakor jelen volt Vuityné dr. Pálity Ibolya, a főiskola főtitkára, valamint Durgó Tamás százados, a kecskeméti katonai igazgatási és érdekvédelmi iroda vezetője is.

„Kiemelt feladatunknak tekintjük, hogy a felsőoktatási intézményekben népszerűsítsük az önkéntes műveleti tartalékos szolgálatot, ennek érdekében a Bács-Kiskun megyében található valamennyi főiskola rektorának felajánlottuk, hogy a helyszínen tájékoztatjuk a hallgatókat a katonai szolgálatvállalási lehetőségekről" − hangsúlyozta Durgó százados.

1595974222

A Békéscsabáról származó Gyarmati Szilárd elmondta: családjában eddig még nem volt katona. Ő a főiskolán hallott először erről a lehetőségről, amikor Durgó százados és munkatársai tavaly előadást tartottak, és azonnal felkeltette az érdeklődését a katonai szolgálatvállalási lehetőség. Az előadás után rögtön megkereste az iroda munkatársait és kitöltötte a jelentkezéshez szükséges okmányokat.

„A család is nagyon örült, amikor jelentkeztem, és biztattak, hogy rám fér a katonai szolgálat. Azt mondták, jobban összeszedem magam fizikailag és szellemileg is, és sokkal jobban be tudom majd osztani az időmet, kipróbálhatom állóképességemet. Pár haverom is érdeklődött már tőlem, de ők még nem döntöttek, viszont nagyon várják az élménybeszámolót" – tette hozzá Szilárd, aki már alig várja a július 15-től kezdődő, 25 napos tartalékos alapkiképzést. Elmondta: nagy kedvezménynek tartja, hogy a kiképzés a nyári szünetben lesz, így nem zavarja a vizsgákat, a szorgalmi időszakot, ráadásul a kiképzés idejére már pénzt is kap, és a maradék nyári szünetben el tud menni máshová is dolgozni.

Fotó: Galambos Sándor