Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Békeműveleti együttműködési tanfolyam indult

Szöveg: Bába Melinda |  2016. november 14. 17:17

A szolnoki MH Béketámogató Kiképző Központ (MH BTKK) még a nyáron nyert sikeres felvételt a NATO, illetve a partnerországokat tömörítő Kiképző és Oktató Központok Partnersége (Partnership Training and Education Centre – PTEC) közösségébe. A tagságnak köszönhetően az alakulat a jövőben már nem csak ENSZ-, de NATO-vonalon is képviselheti Magyarországot a nemzetközi kiképzési és felkészítési feladatokban.

A PTEC közösség részére jövőre felajánlott kurzusok egyike a Békeműveleti Együttműködési Tanfolyam (Peace Support Operation Cooperation Course – PSOCC), amit idén – a finn békeműveleti központtal együttműködve – először rendeznek meg Szolnokon.  A tanfolyamon ezúttal kizárólag magyar hallgatók vesznek részt, de az elméleti és gyakorlati foglalkozásokat is angol nyelven tartják. 

1596023142

A november 7-én kezdődött kéthetes képzés ideje alatt a hallgatók alapvető ismereteket szerezhetnek az ENSZ, a NATO, az EU és az AU békeműveleti eljárásrendjéről. Az elméleti oktatás ideje alatt megismerik a különböző tárgyalási és együttműködési technikákat, a humanitárius segítségnyújtás szabályait, a média műveleti területen történő kezelését, valamint az együttműködést a különböző kormányzati és nem-kormányzati szervekkel, szervezetekkel.

A szituációs gyakorlatok során az elméletben megszerzett tudásukat a gyakorlatban alkalmazhatják a hallgatók. A képzés utolsó két napján pedig zárógyakorlaton majd adnak számot addig megszerzett tudásukból.

1596023142

A kurzuson a szolnoki alakulat kiképzőit a finn békeműveleti központ két oktatója, valamint az MH Civil-Katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ négytagú oktató csoportja is segíti.


Fotó: Sebők Tünde