Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Brüsszelbe érkezett a Honvéd Vezérkar főnök

Szöveg: HM Sajtóosztály |  2014. január 22. 12:39

Dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök január 21-én, kedden délután Brüsszelbe érkezett, ahol a NATO vezérkarfőnökeinek soros értekezletét rendezik meg január 23-24-én.

Benkő Tibort Domján László vezérőrnagy, katonai képviselő fogadta a repülőtéren, majd együtt utaztak a NATO Központba.

1595965862
Dr. Benkő Tibor vezérezredes állománygyűlést tartott a NATO és EU beosztást ellátók részére

A Honvéd Vezérkar főnök állománygyűlést tartott Magyarország Állandó NATO Képviseletén az MH Katonai Képviselő Hivatala (Brüsszel), az MH Nemzeti Katonai Képviselet (Mons), valamint az önálló NATO és EU beosztást ellátó állomány részére. Ezen röviden értékelte az elmúlt év teljesítményét, valamint útmutatást adott a további feladatok elvégzésére. A katonai képviseletek tavaly sikeres évet zártak, eredményesen képviselték nemzetünk és a Magyar Honvédség érdekeit.

Az állománygyűlés után Benkő vezérezredes eszmecserét folytatott dr. Sztáray Péter nagykövettel, Magyarország állandó NATO- képviselőjével a szövetség előtt álló kihívásokról, aktuális kérdésekről. A megbeszélést követően meghallgatta a katonai képviselő hivatal (MH KKH) szakértőinek jelentését a vezérkarfőnöki értekezlet témáiról, úgymint az ISAF és a KFOR műveletek helyzete és a további feladatok, az ISAF-et felváltó Resulte Support művelet tervezésének helyzete, illetve a NATO és Oroszország közötti, valamint a Mediterrán Dialógus országaival való katonai együttműködés időszerű feladatai.

1595965863
A katonai képviseletek tavaly sikeres évet zártak

További kiemelt kérdés a NATO transzformációjának helyzete, ezen belül a NATO új parancsnoki struktúrája, az ügynökségek reformja, az Okos Védelem (Smart Defence) és az Összekapcsolt Erők Kezdeményezés (Connected Forces Initiative), illetve a 2014 szeptemberében rendezendő NATO csúcstalálkozó előkészítésének katonai feladatai.