Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Budapest katonái (1.)

Szöveg: honvedelem.hu |  2012. október 10. 12:41

A 32-es bakák ezredét az osztrák örökösödési háború „hozta létre”, s először a Monarchia végnapjai „szüntették meg”. Az egykori k. u. k. alakulatot az emlékezet ma is Budapest háziezredeként tartja számon, pedig katonái leginkább távoli harctereken vívták meg élethalálharcaikat. Sorozatunkban róluk és a ma szolgáló „fővárosi” katonákról olvashatnak…

1595942808
Harminckettesek tere – közli a nagykörúti villamos vezetője. Nem is oly régi megállónév ez, a fővárosi közgyűlés hagyományéltető gesztusa, tavaly nyári döntése óta jelzi, itt van a közelben katonaemlékeink egyik zarándokhelye, a 32-es Mária Terézia budapesti háziezred emlékműve. Eleddig minden év januárjában – Buda, Pest és Óbuda egyesítésének évfordulóján – a kései utódok, a díszelgő 32-esek jöttek emlékezni ide. Az évforduló a fővárosé volt, az emlékezés immár „csak" a hősöké lett: az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32-es hadrendi számot viselő nemzeti honvéd díszegységének katonái idén októbertől a gyalogezred létrehozásának hónapjában tartják ezrednapjukat.

Az emlékezés a 32-es bakáké, „közülük" is azé, aki az emlékműavatás óta itt, a talapzaton áll vagy nyolcvan esztendeje. Egyik kezében nyeles, időzített égőgyújtós kézigránát, a Monarchia magyar fejlesztéseinek idejéből, másik kezében 1895 mintájú, 8 milliméter űrméretű Mannlicher ismétlőpuska, szuronnyal, derékszíján két, kettős tölténytáska, fején acél rohamsisak, már 1916-ból, szűk magyar nadrágja pedig „1908-ból való". Így látta Budapest háziezredének „általános" katonáját a szobrász, Szentgyörgyi István, volt 32-es tartalékos főhadnagy.

További részletek a Magyar Honvéd magazin október 12-én, pénteken megjelenő számában!