Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Célkeresztben – mostantól az M1-en

Szöveg: Szűcs László |  2013. október 17. 10:37

Olvasóink jól tudják, hogy Célkeresztben című magazinműsorunkat eddig honlapunkon tekinthették meg minden hónapban. A műsor a nyári szünetben megújult, és az új évadban, az MTVA-val való együttműködésnek köszönhetően az M1-en jelentkezik majd. Az első adás ideje október 19-e, szombat 13:25 óra.

1595961616

Profi stáb, illetve a legmodernebb hang- és képrögzítő eszközök – ez jellemzi a Célkeresztben című magazinműsort. A Zrínyi Média és a Magyar Televízió munkatársai az elmúlt hónapokban azon dolgoztak, hogy októbertől a Magyar Honvédségről szóló szakmai, ám ugyanakkor mégis fiatalos, lendületes, modern képi- és hangvilággal rendelkező műsor jelenhessen meg havonta a közszolgálati televízióban.

A Célkeresztben műsorvezetője ismert televíziós lesz. Zakar Ádám több mint egy évtizede dolgozik a Duna Televízióban, és most kihívásként érte a felkérés: kalauzolja el a televízió nézőit a honvédség sokak által misztikusnak és titokzatosnak vélt világában. Ádám – bár nem volt sorkatona – örömmel vállalta el a feladatot. „Talán azért is passzolt nekem ez a téma, mert ez a magazin nem csak katonáknak szól, hanem legalább ugyanannyira a civileknek is. Én a civil nézőpontot próbálom keresztülvinni a műsorban és ez azért fontos, mert csak akkor lehetek hiteles műsorvezető, ha nem akarom eljátszani, hogy én vagyok a tökéletes katona. A forgatások alatt a témát mindig saját nézőpontomból próbáltam megközelíteni, s azt gondolom, hogy ami engem érdekel, az talán a nézőt is érdekli" – mondta el kérdésünkre válaszolva Ádám az egyik forgatási helyszínen, nyakig sárosan, bőrig ázva, két T–72-es tüzelés között.

1595961616

A műsorvezető szerint az első műsor forgatási napjai rendkívül jó hangulatban teltek, a stáb gyorsan összecsiszolódott. A forgatás során a legmodernebb technikai eszközöket és megoldásokat alkalmazták. Egyebek mellett 5D-képes fényképezőgépes technikával dolgoztak, aminek köszönhetően, „akinek full HD-ra alkalmas televíziója van, az olyat lát majd, ami szinte ki akar ugrani a készülékből." Emellett pedig ugyancsak HD minőségű Broadcast kamerával, illetve a ma már sok helyen alkalmazott, különleges perspektívákat megmutató GoPro kamerákat használtak a felvételek során. Ilyen kamerát alkalmaztak például akkor is, amikor a tűzszerészeknél forgattak és az egyik járőrparancsnok egészen közelről – eddig talán még soha nem látott plánból – tudta megmutatni azt, mit csinál egy második világháborús robbanószerkezettel annak megsemmisítése előtt… A látványvilágot fiatalos, pörgős vágással és hangulatos zenékkel tették teljessé. Ádám szerint a műsor tartalmi elemei közül az a legfontosabb, hogy a nézők bepillanthatnak a kulisszák mögé, megismerhetik az egyenruhába öltözött embert.

1595961616

Az októberi műsor nagy része a tűzszerészekről szól, akik még 2013-ban is minden nap szembe néznek a második világháború veszélyeivel, hagyatékával. A stáb elkísérte egyik járőrüket, s az igencsak mozgalmasra sikerült nap végén ott voltak a megtalált robbanószerkezetek megsemmisítésénél is. De emellett arra is jutott idő, hogy megismerjenek egy robbanóanyagkereső-kutyát, valamint felpróbálják a tűzszerészek speciális védőruháját – mesélte Ádám.

Az első műsorban a tűzszerészek mellett bemutatják még a PTSZ-t, vagyis azt a lánctalpas kétéltű járművet, „amely jól jön akkor, ha baj van", s ami idén már kétszer vizsgázott jelesre: a márciusi rendkívüli téli időjárási körülmények miatti vészhelyzetben, illetve a júniusi dunai árvíz során. A harmadik riport pedig egy sorozat első része: a stáb az MH Ludovika Zászlóaljhoz most bevonult honvéd tisztjelöltek életét követi nyomon hónapról-hónapra. Ezúttal a bevonulást és az egyenruhában töltött első napok eseményeit tekinthetik meg a nézők.

1595961617

A Célkeresztben című 26 perces magazinműsor mostantól havi rendszerességgel jelentkezik az M1-en. Az első adás ideje: október 19-e, 13:25 óra.

Fotó: Tóth László és Célkeresztben stáb