Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csata az Isonzo völgyében

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. június 15. 19:42

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

„Görznél megverték az olaszokat. Az ellenség súlyos veszteségeket szenvedett, több ágyút zsákmányoltak az olaszoktól. Gradiskánál és Monfalconanál is meghiúsult az olasz támadás" – foglalta össze a Népszava.

„A napok óta jelzett és várt nagy olasz támadás Isonzo ellen, úgy látszik, már megkezdődött. Görznél már nagy csata volt. Egy egész olasz hadosztály támadást intézett a görzi hídfő ellen. Ez a támadás azonban nem változtatta meg a helyzetet az Isonzo völgyében, mert véres kudarccal végződött" – számolt be a napilap.

A Népszava azt is kiemelte, hogy „Tirol és Karinthia határán, valamint Görz – Gradiska területén már nagy harcok folynak. Az olaszok roppant erőfeszítéseket tesznek, hogy előre jussanak, de minden igyekezetük hajótörést szenved a monarchia katonáinak kemény ellenállásán. A legújabb hivatalos jelentés közli, hogy az olaszokat minden ponton megverték. Nemcsak az Isonzo mentén, hanem a határokon is. A görzi hídfőnél vívott harcban az ellentámadás annyira megzavarta őket, hogy rendetlen futásban kerestek egérutat. A Ladronál vívott éjjeli harcok szintén az ellenség visszavonulásával végződtek. A többi Tiroli határ területen szakadatlan ágyúharcok és ránk nézve sikeres apróbb csatározások folynak."

A Pesti Hírlap tengeri győzelmeinkről is beszámolt: „A tizenkettes és ötös számú tengeralattjárónk nagyszerű hőstette után most a négyes számú tengeralattjárónkat kapja szárnyára a világhír, Lerch és Trapp után Singule sorhajóhadnagyunk nevével egyetemben. A Courbet típusú dreadnought és a Léon Gambetta francia csatahajók után egy Liverpool típusú angol cirkáló következett sorra. Június kilencedikén ez a cirkáló nyugodtan haladt az Adrián San Giovanni di Meduától nyugatra, harminc mérföldre, vagyis ötvenöt kilométerre Abbázia és Montenegro határától. Hogyne haladt volna nyugodtan: hat torpedózuzó kísérte, hogy megoltalmazza minden tenger alól jövő támadás ellen. Négyes számú tengeralattjárónkra várt a dicsőség, hogy szembeszálljon ezzel az úszó várral, amit a hat torpedózuzó mint hat erőd övezett. Átsiklani közöttük, megtorpedózni a cirkálót olyan helyen, ahol a döfés biztos halált hoz, s aztán ha kell, a diadal után együtt veszni vele, martalékául esni a hat torpedózuzónak, amelyeknek a gyorsaságával szemben úgyis tehetetlen egy tengeralattjáró, ez is dicsőségére vált volna."

A napilap az oroszok elleni harcról is tudósított: „a kovnói kormányzóságtól Besszarábiáig új, jelentős orosz vereségek hírét hozzák a hivatalos jelentések. Kovnóban, Szavletól északnyugatra tíz kilométerre, a szavle- libaui vasútvonalon, egy Kuze nevű orosz helyiséget rohammal elfoglaltak a németek, több, mint 3000 orosz fogoly és nyolc géppuska maradt a kezükön. Suvalkiban, a mariampol- kovnói úttól délkeletre, ahol az orosz erősítések a minap megakasztották a német offenzívát, tegnap új harcok kezdődtek és itt is a németek léptek fel támadólag. Egyre nyilvánvalóbb, hogy ennek a hadszintérnek eseményei erősen lekötik az orosz erőket, és ilyenformán akcióit gátolják a többi hadszintéren."

1595995601

(A sajtószemlét az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Kovács Dániel készítette.)

Címkéklapszemle