Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csatározások a Kárpátoknál

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. szeptember 28. 13:22

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

A Pesti Hírlapból megtudhatjuk, hogy az orosz harctérről, a főseregek harcáról ma nem érkezett hír. Az oroszok egyes kisebb csapatai ellenben úgy látszik, arra törekszenek, hogy a Kárpátok szorosain betörjenek. Pénteken az Ung megyei Uzsoki-szorosnál kíséreltek meg betörést, szombaton Toronyánál került összeütközésre sor határvédő csapataink és az oroszok között. Mindkét helyen visszaverték kisebb csapataink a betöréseket, szombaton a támadás azonban megismétlődött, és Uzsoknál több ezer főből álló orosz sereg tört be újra a Kárpátokon. Ezt a sereget a mi seregeink a Fenyves és a Csontos községek között lévő Malomréten visszaverték.

A Népszava is beszámol a csatározásokról: „A háboru az oroszok ellen."  címmel „Az oroszok folytatják betörési kisérleteiket a magyar határszélen. (…) az uzsoki szorosnál tegnap pár ezer főből álló orosz sereg betört, amelyet Malomréten, Fenyvesvölgy és Csontos községek között seregeink visszavertek. (…) Mindezek a határszéli csatározások kisebb jelentőségüek és miután a határnál és az ország belsejében elegendő csapatokkal rendelkezünk, aggodalomra nem adnak okot."


A német−francia háborúról is említést tesz a lap. Cikkében írja, hogy Verdunnek már csak végórái vannak hátra.

(A sajtószemléket az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)

1595979653
Címkéklapszemle