Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csehországi gyakorlaton az arrabonások

Szöveg: Csekeiné Cseszregi Judit százados |  2015. június 28. 6:24

Megérkezett a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred kijelölt kontingense a csehországi Boleticébe, a többnemzeti Tobruq Legacy 2015 helyszínére. Több mint ötszáz katona áll készen arra, hogy egy éleslövészettel záruló gyakorlat során megmutassa a különböző nemzetek légvédelmi rakétarendszereinek együttműködési képességét.

Június 24-én, szerda reggel az ezred védett körletében sorakozott fel a kiutazó állomány a technikai eszközök előtt. A menetparancs kihirdetését követően a 73 fős kontingens gépjárműre szállt, majd 21 technikai eszközzel két oszlopban elhagyta a győri bázist. Tízórás menetet követően a honvédek megérkeztek Csehországba, a boleticei katonai gyakorlótérre. A gépjárművek, valamint a fegyverek és rakéták biztonságba helyezését követően a magyar katonák elfoglalták körleteiket, majd eligazítást kaptak a másnapi feladatokról. A Tobruq Legacy 2015 nemzeti gyakorlat vezetője Kovács Ferenc ezredes, míg a kontingens parancsnoka Matyi Tibor alezredes.

1595996454

A megérkezést követő nap két kiemelt programja, az általános tájékoztató előadás (in processing), valamint a gyakorlat3 hivatalos megnyitó ünnepsége volt. Az in processing során a cseh fél tájékoztatta magyar és litván egységet a gyakorlat legfontosabb tudnivalóiról. A katonák információt kaptak a gyakorlótéren, valamint a lőtéren betartandó biztonsági rendszabályokról, a vészeljárásokról és a logisztikai kérdésekről, valamint a gyakorlat általános napirendjéről.

A délutáni ünnepélyes megnyitón valamennyi nemzet felsorakozott a gyakorlótéren. A látványos eseményen az amerikai, a cseh, a litván, a magyar és a szlovák szakasz saját légvédelmi rakétarendszere előtt foglalta el helyét az alakzatban.

1595996454

Vladimír Barca ezredes, a cseh 25. Légvédelmi Rakétaezred parancsnoka fogadta az elöljárót, Jaromír Sebesta dandártábornokot, aki köszöntő beszédében kiemelte, ez az első alkalom, amikor öt nemzet közös parancsnokság alatt hajt végre légvédelmi gyakorlatot különböző fegyverrendszerekkel. A gyakorlat vezetője hangsúlyozta, ez nem egy tesztkörnyezetben, hanem terepen, élő erővel, valós célokkal és éles rakétákkal végrehajtandó feladat. A dandártábornok reményét fejezte ki, hogy a több hónapos felkészülés meghozza eredményét és a gyakorlat eléri a kitűzött célokat.

1595996455

A megnyitó után a nemzetközi állománynak lehetősége nyílt megismerkedni egymás kiállított légvédelmi rakétarendszereivel, amelyekkel majd közösen hajtják végre az éleslövészetet.

A harcászati gyakorlatot megelőzően csütörtök este és péntek délelőtt az alegységek, így a magyar szakasz is felderít, elvégzi a rendszerteszteket, majd kitelepül, beintegrálja a litván szakaszt és azt követően üteg szervezetben látja el légvédelmi oltalmazási feladatát.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, a cseh osztályparancsnokság vezetése alatt két légvédelmi rakétaüteg tevékenykedik. A magyar kontingens egy litván szakasszal dolgozik majd együtt, míg a másik üteget cseh és szlovák szakaszok alkotják. A másfél hetes gyakorlat fénypontja a légvédelmi rakéta éleslövészet lesz, amikor az egyes nemzetek Mistral (magyar), RBS-70 (cseh, litván) és IGLA (szlovák) éles rakétákkal semmisítik meg a kijelölt célokat.

Helyszíni tudósításunk a következő napokban a harcászati gyakorlat, majd a légvédelmi rakéta éleslövészet részleteivel folytatódik. Az eseményről készült fotóalbum az ezred Facebook-oldalán folyamatosan bővül.

1595996455

Fotó: a szerző felvételei

Címkéklégvédelem