Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Átadás-átvétel a NATO Katonai Bizottság elnöki beosztásában

Szöveg: Rózsa Tibor ezredes |  2015. június 28. 7:12

Június 26-án utolsó alkalommal vezette a NATO Katonai Bizottság ülését Knud Bartels vezérezredes, aki 2012 januárja óta töltötte be a NATO legmagasabb katonai beosztását. Ez idő alatt a sikeresen befejezett ISAF műveletet felváltotta a Resolute Support misszió, de jelentős előrelépés történt a KFOR és más NATO vezette műveletben is.

1595996456

Bartels vezérezredes nagy hangsúlyt fektetett az elmúlt évben megváltozott biztonsági helyzet indukálta walesi döntések katonai feladatainak végrehajtására. Ennek során kiemelt figyelmet fordított a Katonai Bizottság hitelességének fenntartására és ezen keresztül a tagországok katonai álláspontjának megjelenítésére. Az ülésen elmondta, hogy a beosztás átadás-átvételére kritikus időben kerül sor, amikor a NATO kollektív védelme és a tagországok szolidaritása kiemelt fontossággal bír.

Miután Bartels vezérezredes utolsó alkalommal ütötte le a kalapácsot az asztalra, fogadta az ülésterembe megérkező Petr Pável vezérezredest, a Cseh Fegyveres Erők korábbi vezérkari főnökét, akit a tagországok vezérkari főnökei 2014-ben választottak meg a Katonai Bizottság következő elnökének. Az átadás-átvétel fontos mozzanataként rövid köszöntés után átadta az elnöki kalapácsot a Katonai Bizottság új elnökének.
Pável vezérezredes számára nem ismeretlen a NATO környezet, hiszen 2007-2009 között szolgált már katonai képviselő-helyettesként Brüsszelben, illetve ezt követően, 2010-2011 között pedig Nemzeti Katonai képviselő volt Mons-ban. Személyében első alkalommal kerül a NATO legelső katonai beosztásába egy volt Varsói Szerződés-tagállam tábornoka. Pável vezérezredest a Katonai Bizottság nevében a doyen, az Egyesült Államok katonai képviselője köszöntötte, amelyre válaszul az új elnök nem ígért mást csak a kemény munka további folytatását. Kiemelte, hogy az elkövetkező időszak feladatai továbbra sem engedik meg a felfokozott tempó csökkentését, amelyhez a tagállamok támogatását kérte.

1595996456

Az ülés végét immár Pável vezérezredes kalapács ütése jelezte, de felhívta a figyelmet, hogy a munka folytatódik, hiszen a következő ülés hétfőn kezdődik.

CímkékNATO