Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Debrecenben a Kratochvil-vándorkiállítás

Szöveg: Cs. Sárkány Beáta hadnagy |  2016. július 23. 12:34

Doberdó hőse: Kratochvil Károly altábornagy, a sokoldalú hazafi címmel nyílt kiállítás a debreceni Kölcsey Központ földszinti kerengőjében. A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum ezzel a vándorkiállítással emlékezik az első világháború 70 éve elhunyt legendás katonájára és az első világháborúban életüket vesztett katonákra is a június 3-án megkezdődött Kratochvil-emlékév alkalmából. 

1596017136

Dr. Lippai Péter ezredes, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnokhelyettese megnyitójában Kratochvil Károly életútjáról és pályafutásáról beszélt, valamint a száz évvel ezelőtti 6. Isonzói csatára és a Doberdói eseményekre emlékezett. Kratochvil Károly kapcsán – aki katonaként volt tanár, nevelő, vezérkari tiszt, az első világháborúban ezred-, és dandárparancsnok és a Hadtörténelmi Múzeum igazgatója is. Lippai ezredes hangsúlyozta: „Jó érzés egy olyan katonaelődöt bemutatni, aki egy adott korszak meghatározó alakja volt, s katonaként kiemelkedő teljesítményt nyújtott a Nagy Háborúban."

Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Kht. rendezvényigazgatója Kratochvil kiemelkedő civil társadalmi szerepvállalását hangsúlyozta, majd hozzátette, hogy a Bocskai-dandár példáján keresztül ma is jól nyomon követhető a civil társadalom és a honvédség összekapcsolódása. A katonai szervezet és a cívisváros ma is együtt tevékenykedik a város történelmi hagyományainak továbbvitelében.
A kiállítás augusztus 12-ig látható és az altábornagy pályafutásának jelentősebb időszakait mutatja be tablókon, dokumentumokon és műtárgyakon keresztül.

1596017137

Fotó: Csákvári Sándor