Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hónapokig tervezte a nizzai támadást a merénylő

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. július 23. 14:40

A francia nemzeti ünnepen Nizzában lecsapó terrorista hónapokon át tervezte a terrortámadást, és legalább öt tettestársa volt – közölte július 21-én, csütörtökön Francois Molins párizsi ügyész.

Molins elmondta: négyszázan dolgoznak az ügyön, és jelentős haladást sikerült elérni. Az ügyész kijelentette: a Franciaországban élő, tunéziai Mohamed Lahouaiej Bouhlel „támogatóktól és cinkostársaktól" kapott segítséget. Beszámolt arról is, hogy az öt gyanúsított őrizetben van: két francia-tunéziai kettős állampolgár, egy tunéziai, egy albán férfi és egy francia-albán nő, és terrorcselekményben való bűnrészesség vádjával eljárás indult ellenük. Molins hozzátette, a 21 és 42 év közötti emberek korábban nem kerültek a titkosszolgálatok látószögébe.

Kifejtette, Lahouaiej-Bouhlel mobiltelefonjának átvizsgálásakor derült ki, hogy a merénylő a vádlottak közül többel is aktívan tartotta a kapcsolatot. Például röviddel a Charlie Hebdo című szatirikus francia hetilap szerkesztőségére mért, tavaly januári támadást követően az egyik férfitól a következő szöveges üzenetet kapta: „Én nem Charlie vagyok (…), hanem boldog, amiért Allah katonái elvégezték a munkát". Az üzenet arra utal, hogy a támadás után az egész világon a „Je suis Charlie" vagyis „Charlie vagyok" üzenettel nyilvánították ki az emberek szolidaritásukat.

A gyanúsítottak bűnrészességére utalnak a merénylethez használt, a kamionban megtalált tárgyak és fegyverek is. Az egyik vádlott ujjlenyomatát megtalálták a bérelt hűtőkocsin. A több mint 300 sebesültből Molins tájékoztatása szerint 15-en továbbra is válságos állapotban vannak.