Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Dylski Aurél őrnagyra és Cziboly Csaba századosra emlékeztek

Szöveg: Takács Vivien |  2019. április 6. 14:26

Katonai tiszteletadással egybekötött koszorúzást tartottak a Magyar Néphadsereg első békefenntartó missziójában elhunyt Dylski Aurél határőr őrnagy és Cziboly Csaba honvéd százados síremléke előtt a Farkasréti temetőben, április 5-én pénteken, 11 óra 45 perckor.

1599200843
A Magyar Néphadsereg első békefenntartó missziója a dél-vietnami volt 1973 januárja és 1975 áprilisa között. A magyarok − az amerikaiak és a vietnamiak által megfogalmazott felkérésnek megfelelően − 45 dél-vietnami ellenőrző ponton, valamint a saigoni központban szolgáltak a vietnami háborút 1973 januárjában lezáró párizsi egyezmény végrehajtására létrehozott Nemzetközi Ellenőrző és Felügyeleti Bizottság (NEFB) erőinek részeként. Munkájukat indonéziai, lengyel, kanadai, majd később iráni katonákkal közösen végezték.

1599200843
Megemlékező beszédében Imre Lajos nyugállományú ezredes, a NEFB harmadik váltásának egykori tagja felidézte a 46 évvel ezelőtti eseményeket. „Alig két hónappal a missziós tevékenység megkezdését követően, 1973. április 7-én villámcsapásként érte a Dél-Vietnámban ellenőrző és felügyelő feladatokat végző magyar delegáció tagjait, hogy Dél-Vietnám legészakibb körzetében a magyar delegáció két fiatal tagja, Cziboly Csaba és Dylski Aurél tiszttársaink felada-tvégrehajtás közben hősi halált haltak. Helikopterüket kijelölt repülésiútvonaltól eltérve rakétatalálat érte, és a gépen utazó mind a tíz ember életét vesztette" – fejtette ki a nyugállományú ezredes. Hangsúlyozta: a legnagyobb fájdalmat természetesen a családok tagjai élték át, de a katonákat is mélységesen megrázta két társuk hősi halála. „Mindketten fiatalok voltak, tele erővel, tervekkel és elképzelésekkel."

1599200843
A Farkasréti temetőben, a hősi halottak sírjánál a megemlékezés koszorúzással ért véget. A Honvédelmi Minisztérium nevében Szűcs Lóránd ezredes, a HM Katonai és Társadalmi Kapcsolatok Főosztály főosztályvezetője, illetve az MH Béketámogató Kiképző Központ képviseletében pedig Rédei Róbert alezredes, parancsnokhelyettes helyezte el a megemlékezés virágait.

1599200843
Fotó: Füzes Judith