Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy feladat, egy csapat

Szöveg: Sályi Gergő törzsőrmester |  2013. szeptember 6. 14:16

Egy feladat, egy csapat – ez volt a mottója az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonái által Lengyelországban, augusztus 16–25. között sikeresen teljesített Lendülő Kard 2013 nevet viselő légvédelmirakéta-harcászati éleslövészetnek. Az ideiglenesen felállított, közel 150 fős kontingens munkáját az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka értékelte szeptember 5-én, a győri alakulat művelődési otthonában tartott állománygyűlésen.

1595959523

Az állománygyűlés elején Kovács Ferenc mérnök ezredes, az alakulat parancsnoka ismertette az éleslövészet, valamint az azt megelőző intenzív felkészülés fázisait, részletes menetrendjét, főbb eseményeit. Megköszönte a célanyag-szolgáltató képviselőinek a gyümölcsöző együttműködést, de szólt az elmúlt fél év során felmerült nehézségekről is. Elmondta: mivel a Duna magyarországi felső szakaszán levonuló árvíz elleni védekezésben kiemelt szerep jutott az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezrednek, a külső körülmények cseppet sem könnyítették meg a felkészülést az év legfőbb szakmai kihívására. Ugyanakkor a végeredmény büszkeségre okot adó, hiszen a KUB osztálynál végrehajtott nemzeti, illetve a MISTRAL alegység NATO-ellenőrzésének összesített eredményei alapján kiválóra értékelhető a győri katonák teljesítménye. 

1595959524

A sikeres éleslövészeten és a felkészülés során végzett kiemelkedő munkájuk elismeréseként többen is emléktárgyat vehettek át az állománygyűlésen. A jutalmazottak között volt  Foltányi Gabriella szakaszvezető is, aki a Magyar Honvédség történetében először indított katonanőként MISTRAL-2 típusú légvédelmi rakétát.

„Úgy gondolom minden egyes magyar állampolgárnak megnyugvása lehet, hogy a magyar légoltalom ilyen kezekben van. Lengyelországban, a gyakorlaton az összes elindított rakéta célt talált. Ezzel önök bizonyították, hogy nemcsak igazi mesterei a szakmának, hanem hogy az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred a Magyar Honvédség egyik olyan alakulata, mely a szövetségesi rendszerbe mélyen beilleszkedett, sikeresen integrálódott" − fogalmazott beszédében Domján László vezérőrnagy. 

1595959524

Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka hozzátette:  „Mostantól a következő feladatra kell koncentrálni. Folytatni kell a felkészülést az év további rendkívül fontos eseményére, a Steadfast Jazz 2013 NATO-minősítő gyakorlatra."