Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egyre nagyobb veszélyt jelentenek az IED-k

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2014. július 2. 11:43

Egyre többet használják a rögtönzött robbanószerkezeteket, azaz az IED-ket a világban, ezért ma már nemcsak regionális, hanem globális fenyegetésről lehet beszélni ezzel kapcsolatban – mondta dr. Orosz Zoltán altábornagy, Honvéd Vezérkar főnökhelyettes július 2-án, szerdán, Szentendrén az MH Altiszti Akadémián tartott vezetői szemináriumon.

1595974860

Az altábornagy elmondta: csak a tavalyi évben több mint 18 ezer terrorakciót hajtottak végre világszerte, amelyeknek mintegy 39 ezer áldozatuk volt. Az akciókat körülbelül 40 különféle – országokhoz mind kevésbé köthető – szervezet vállalta magára.

Ma már az is köztudott, hogy a rögtönzött robbanószerkezetekkel elkövetett merényletek nem korlátozódnak a NATO hadműveleti területeire, ezért a probléma más szervezeteket is komolyan érint.

Az elmúlt hat évben a szövetség, és ezen belül a honvédség is nagyon komolyan foglalkozott a témával és fejlesztette az IED-k elleni védekezés képességét – tette hozzá Orosz Zoltán, azzal együtt, hogy ezért is lehet mérföldkőnek nevezni egy ilyen szemináriumot, ahol a vezetők kicserélhetik az eddig megszerzett tudásukat ezen a területen.

1595974861

Jose Zamorano ezredes, a NATO C-IED Kiválósági Központjának vezetője előadásában hangsúlyozta: a probléma ma már annyi szervezetet érint, hogy a megoldáson is közösen kell dolgozzanak. „Az IED-k elleni harc ma már világprobléma, mert ezek az eszközök mindenhol ott vannak" – fűzte hozzá.

Az ezredes az általa vezetett kiválósági központ bemutatásakor megemlítette, hogy elsősorban azt a tudást gyűjtik össze, amely növeli a NATO és partnereinek hatékonyságát az IED-k elleni harcban. Fontos szempont továbbá, hogy a doktrínák, szabályok és stratégiák ki- és továbbfejlesztésével a katonák harctéri biztonságát is növeljék.

A rendezvényre 40, magas rendfokozatú katonatisztet hívtak meg, akik angol nyelven hallgathatták meg az előadásokat. A felsővezetői szemináriumon a különböző honvédségi szervezetek mellett jelen voltak a Terrorelhárítási Központ, a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem képviselői is.

1595974861

Fotó: Dévényi Veronika