Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Együtt szolgáltak, együtt ünnepeltek

Szöveg: Galambos Sándor |  2012. november 11. 16:13

Elismerés és tisztelet illeti önöket azért, hogy megalakulásuk óta nélkülözhetetlen tevékenységet látnak el az aktív szolgálatot teljesítő, illetve a nyugállományú katonák, valamint hozzátartozóik összefogásában és a kedvezőtlen helyzetben lévő, vagy megromlott egészségű pályatársaik segítésében – köszöntötte a Petőfi Sándor Bajtársi Egyesület tagjait november 10-én Kiskunfélegyházán dr. Benkő Tibor vezérezredes.

1595944524

A Honvéd Vezérkar főnöke az ünnepség fővédnöke volt, és a honvedelem.hu-nak elárulta: hivatalos nemzetközi programjait is átszervezte azért, hogy eljöhessen Kiskunfélegyházára. „Nem csak a 40. évforduló miatt tartottam fontosnak ezt a rendezvényt, hanem azért is, hogy találkozhassak barátaimmal, egykori bajtársaimmal, a nyugállományú katonákkal, akik között ott vannak a mi egykori tanítómestereink, akik megtanítottak minket a haza szeretetére, szolgálatára és önzetlen, áldozatos védelmére. A nyugállományú katonák azt a bajtársiasságot, összetartozást képviselik, amit példaértékűnek kell tekinteniük az utódoknak, a honvédség kötelékében jelenleg szolgálatot teljesítő aktív katonáknak is", hangsúlyozta Benkő tábornok.

A szervezet jogelődje, a Kiskunfélegyházi Fegyveres Erők Nyugállományú Klubja tizenhat taggal 1972. november 16-án alakult meg, első elnöke Budai János nyugállományú őrnagy volt. Abban az időben elsősorban a 7. gépesített lövészhadosztály törzsében és a helyőrségben állomásozó alegységeinél szolgáló hivatásos katonák és a nyugállományú bajtársak összefogását tekintették alapvető céljuknak. A klubnak jelenleg százhuszonhat tagja van. A 40. évfordulóról november 10-én emlékeztek meg Kiskunfélegyházán. A rendezvényre eljöttek a Nemzeti Közszolgálati Egyetem nyugállományú klubjainak és a környező városok nyugállományú katonáinak képviselői is.

A Petőfi Sándor Bajtársi Egyesület „születésnapi" rendezvényének hivatalos programja a Honvéd Együttes és a Kiskunfélegyházi Padkaporos Együttes műsorával zárult.

1595944524

Fotók: a szerző felvételei