Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

11 ezer szíriai menekült egyetlen nap alatt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. november 11. 16:47

Legkevesebb 11 ezer szíriai menekült özönlött egyetlen nap alatt Törökországba, Jordániába és Libanonba, gyerekekkel és sebesültek tucatjaival együtt – közölték ENSZ-tisztségviselők november 9-én, pénteken.

Sokan kétségbeesésükben a határkerítés szögesdrótján másztak át, hogy biztonságba jussanak. A menekültek többsége, 9 ezer ember Törökország felé vette az irányt, köztük több mint 70 sebesülttel. Jordániába és Libanonban egyaránt ezren-ezren menekültek.

Panos Muomtzis, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) térségi koordinátora szerint ez volt a legnagyobb menekültáradat eddig ilyen rövid idő alatt. A UNHCR adatai szerint a regisztrált szíriai menekültek száma meghaladta a 408 ezret.

Törökországba a szíriai lázadók és kormánykatonák között az arabok és kurdok lakta, Haszaka tartománybeli, északkelet-szíriai Rász-el-Ain határátkelőnél dúló harcok elől menekültek az emberek.

Hálid al-Valíd felkelőparancsnok és ellenzéki források szerint a Szabad Szíriai Hadsereg elfoglalta a várost. A felkelők legkevesebb 20 kormánykatonát megöltek, és többet megsebesítettek, amikor megtámadták a katonai biztonsági szolgálat főhadiszállását. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) jelentése szerint több mint 25 rendőr sorsa ismeretlen.

A Kurd Tanács, az Aszad-ellenes kurd pártok koalíciója arra szólította fel a Szabad Szíriai Hadsereget, hogy hagyja el Rász-el-Aint, nehogy a hadsereg ágyúzni kezdje a várost. A tanács szerint Haszaka tartománynak biztonságos övezetnek kell maradnia, tekintettel arra, hogy emberek ezrei menekültek oda Szíria más térségeiből.