Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szíria az ENSZ-erők beleegyezésével hatolt be a Golán-fennsíkra?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. november 11. 18:08

Damaszkusz azt állítja, hogy egy hete harckocsijai az ENSZ-erők beleegyezésével léptek be a Golán-fennsíkra – ezt tartalmazza az a levél, amelyet november 9-én, pénteken küldtek a világszervezet főtitkárához.

Három szíriai harckocsi hatolt be november 3-án az Izrael és Szíria között elterülő Golán-fennsíkon a demilitarizált övezetbe. Az Ynet izraeli hírportál szerint a három harckocsi és kísérete – két páncélozott csapatszállító harcjármű – néhány kilométerre haladt el az izraeli hadsereg állásaitól.

Ez volt az első eset, hogy valamelyik fél betört a demilitarizált övezetbe, megsértve az azt létrehozó 1974-es megállapodást.

A szíriai ENSZ-küldöttség magyarázata szerint a harckocsikat azért vetették be a területen, hogy megtisztítsák a „terroristáktól" a környékbeli falvakat. Damaszkusz azt állítja, hogy az előírt módon értesítette a Golán-fennsíkon állomásozó ENSZ-megfigyelőket (UNDOF) a kialakult helyzetről, kikérve engedélyüket egy kisebb katonai csoport bevetéséhez Brejga és Bir-Adzsem településeken.

A levélből, amely eljutott a sajtóhoz is, kikövetkeztethető, hogy néhány órával később a békefenntartóktól „szóbeli" engedély érkezett a hadművelet végrehajtására.

Megfigyelők szerint az eset a Szíriában dúló harcokkal – a Bassár el-Aszad elnök rendszere elleni fegyveres felkeléssel – függ össze, és az eddigi legsúlyosabb incidens a szíriai-izraeli határ térségében.

Izrael az 1967-es háborúban foglalta el a Golán-fennsíkot, majd 1981-ben annektálta a stratégiai fontosságú magaslatot, ahonnan 1967 előtt a szíriai hadsereg rendszeresen ágyúzott észak-izraeli falvakat.