Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Együttműködés – már a Pécsi Tudományegyetemmel is

Szöveg: Ifju Tímea főhadnagy |  2013. május 2. 16:03

Az önkéntes tartalékos rendszer feltöltésének elősegítése érdekében kötött együttműködési megállapodást az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH HKNYP) és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) április 29-én.

A megállapodást Vanyur Tibor mérnök ezredes, az MH HKNYP parancsnoka és dr. Bódis József, a PTE rektora írták alá.

A hosszú távra szóló együttműködés a haza iránti szolgálatra elkötelezettek honvédelmi feladatokban történő közreműködését kívánja elősegíteni. A partnerség létrehozásának kiemelt célja, hogy az MH HKNYP és a PTE közös, hatékony munkája elősegítse az önkéntes tartalékos rendszer feltöltését, elsősorban a felsőoktatási intézmény hallgatóinak köréből. Az együttműködés további célja, a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény szellemében, a társadalmi és a gazdasági élet, valamint az euro-atlanti integráció által támogatott újszerű követelményeknek való jobb megfelelés elősegítése, a két fél közötti kapcsolat kiépítése, intézményesítése, az együttműködés kereteinek meghatározása és kiszélesítése.

1595953524

Mindkét fél szakemberei a partnerség jegyében részletesen áttekintik és meghatározzák azokat a területeket, ahol tevékenységük kölcsönös előnyöket eredményezhet; ilyen lehet a közös toborzás, oktatási feladatok ellátása, valamint projektek kidolgozása.

„Most szép lenni katonának, mert Kossuthnak verbuválnak"- az ismert Kossuth-dal szövegével nyitotta meg a rendezvényt Lengvárszki Attila, az egyetem oktatási igazgatója, majd dr. Bódis József rektor köszöntötte a megjelenteket. Beszédében kifejtette, hogy a kötelező sorkatonai szolgálat megszűnése és a honvédelem átalakulása óta, leginkább a professzionális haderő jut eszébe a civil társadalomnak, miközben vannak olyan feladatok is, amelyek leginkább a szakképzettséghez köthetők, mint például az egészségügyi vagy az informatikai ismeretek. A rektor elmondta: fontos szerepe van az egyetemnek abban, hogy lehetőséget adjon a PTE diákjainak, hogy megismerkedjenek az önkéntes tartalékos szolgálattal, amely akár hosszú távú lehetőséget is biztosíthat a honvédelem iránt érdeklődő fiataloknak.

Bódis József kijelentette, hogy a közeljövőben plusz-kreditpontokkal is jutalmazni fogja az egyetem azokat a hallgatókat, akik önkéntes tartalékos szolgálatot vállalnak a Magyar Honvédség kötelékében.

1595953524

Fotó: A szerző felvételei