Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ejtőernyős megemlékezés a halottak napján

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. november 4. 20:10

Egy régi katonai ejtőernyős hagyományt elevenítettek fel hagyományőrzők, amikor 75 év után ismét díszőrök álltak egy legendás ejtőernyős parancsnok sírjánál november 1-jén, Budapesten.

Az MN-MH Ejtőernyős Felderítő Katonai Hagyományőrző Baráti Kör kezdeményezésére a szervezet tagjai – köztük egykori mélységi felderítők, ejtőernyős katonák – díszőrséggel tisztelegtek minden szolgálatteljesítés közben hősi halált halt ejtőernyős katona emléke előtt, amikor egész napos díszőrséget állítottak vitéz Bertalan Árpád ejtőernyős őrnagynak, a budapesti Fiumei úti Nemzeti Sírkertben található sírjához.

A kezdeményezéshez csatlakozva helyezett el koszorút, és emlékezett a hősi halottakra a Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetségének budapesti tagszervezete is.

1596022567

Az 1941-ből eredő szokást a baráti kör tagjai fedezték fel újra, amikor kutatásaik során az ejtőernyősök történetével foglalkozó munkák egyikében rátaláltak annak leírására. E szerint 1941-től egészen 1944-ig minden évben, a halottak napján ejtőernyős díszőrség állt minden egyes hősi halált halt ejtőernyős katona sírjánál, ezzel emlékezve, és emlékeztetve áldozatukra.

A hagyomány felelevenítésének első állomásaként idén a hagyományőrzők vitéz Bertalan Árpád ejtőernyős őrnagy, az ejtőernyős fegyvernem megalapítójának, és az ejtőernyős alakulat első parancsnokának sírjánál emlékeztek ilyen módon.

1596022567

A tervek szerint a jövőben minden évben más ejtőernyős katona végső nyughelyét látogatják meg, ahol a temető nyitásától, zárásig váltott őrségben látják el kegyeleti feladatukat.

Az idei első díszőrség ideje alatt a temető számos látogatója állt meg gyertyát gyújtani, fejet hajtani, a sír előtt.

1596022567


Fotó: MN-MH Ejtőernyős Felderítő Katonai Hagyományőrző Baráti Kör