Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Életét a hadihajózásnak szentelte

Szöveg: dr. Markovics Zita főhadnagy |  2018. szeptember 2. 9:22

Újpest önkormányzatának elismerő oklevelét adták át Bozsik Tibor nyugállományú ezredesnek, aki több mint negyven éven át volt meghatározó alakja a hadihajós kultúrának. Az egykori dandárparancsnokot Szilágyi Zsolt ezredes, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred (MH 1. HTHE) parancsnoka terjesztette fel elismerésre.

A díj annak adományozható, aki tevékenységét huzamosabb időn át folyamatosan Újpest érdekében fejtette ki és ezáltal az egész város közösségében, vagy kisebb közösségeiben kiemelkedő megbecsülést szerzett.

1599192392

A Bozsik Tibor által vezetett hadihajós alakulat és Újpest kapcsolata mindig több volt, mint egy városrész és egy nagy munkáltató közötti munkakapcsolat. A 46. Önálló Hadihajós Dandár, 1999-től új néven a Honvéd Folyami Flottilla, napjainkban pedig a tűzszerész és hadihajós ezred jelentős szerepet játszott és játszik a kerület mindennapjaiban. Közös rendezvények és ünnepségek, egymás segítése jellemezte az együttműködést" – mondta el Szilágyi Zsolt ezredes.

A parancsnok hozzátette: az alakulat Bozsik ezredes vezetése alatt elvállalta néhány, kerületi óvoda és bölcsőde környezetének rendezését, fertőző, veszélyes anyagok eltávolítását, és megsemmisítését, az M3-as metró építésének útjában álló gépgyár betonépületének bontását, a strandfürdő mocsaras, nádas területének parkosítását. Részt vett az alakulat az Újpesti Gyógyszerraktár készletének megmentésében, a kulturális rendezvényeken pedig rendszeresen fellépett a Flottilla Zenekar. Sokáig egy aknamentesítő hajó volt az „Újpest" név tulajdonosa, ma az MH Hadikikötőben található felújított lakóhajó viseli a városrész nevét, emlékeztetve mindenkit Újpest és az alakulat közös történelmére.

1599192392

Az 1985-ben nyugdíjba vonult és a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen aranydiplomájával rendelkező Bozsik Tibor 89 évesen, augusztus végén, az újpesti városházán ünnepélyes keretek között vette át a rangos elismerést Wintermantel Zsolt polgármestertől. Az eseményen részt vett Szilágyi Zsolt ezredes, az MH 1. HTHE parancsnoka, valamint Major Tibor és Bagi Szilárd alezredes, parancsnokhelyettesek.

Fotó: Várai Mihály