Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Életet mentett

Szöveg: Galambos Sándor |  2016. szeptember 12. 13:50

Sporttársa életét mentette meg Váczi Zoltán szakaszvezető. Az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis tűzoltó alegységének gépkocsivezetője szabadidejében − labdarúgó-mérkőzés játékvezetői asszisztenseként − egy ütközés következtében eszméletét vesztett fiatalembert részesített a mentők kiérkezéséig szakszerű elsősegélyben.

Csaknem tragédia történt a Bács-Kiskun megyei II. osztály Északi csoportjában szereplő Tiszaalpári SE − Helvéciai SE legutóbbi találkozóján. A mérkőzés 50. percében ugyanis a hazai védő egy előreívelt labda fogadására készülve belerohant az egyik vendégjátékosba, aki a földre zuhant – tájékoztatta szerkesztőségünket levélben Liptai Imre, a Helvéciai SE szakosztályvezetője.

1596019579

Az asszisztensként segítő Váczi szakaszvezető, miután látta, hogy sporttársa tehetetlenül zuhant a földre, miközben meg sem próbálta tompítani az esést, azonnal szólt a játékvezetőnek, hogy állítsa meg a mérkőzést. Az ájult játékoshoz rohant, akinek vérzett a szája, a teste görcsbe rándult, kezei és lábai remegtek.

Mire gyúróként Liptai Imre a sérülthöz ért, addigra már a játékvezető asszisztense szakszerű mozdulatokkal ápolta a 20 éves fiatalembert: a nyelvét előre húzva a fulladásos haláltól mentette meg. Pillanatokon belül a hazai csapat középpályása, Hekker Zsolt is az ütközés helyszínére szaladt, így a közelben lakó orvos kiérkezéséig és a mentők megérkezéséig, Váczi szakaszvezető irányításával már hárman folytatták az elsősegélynyújtást.

A Helvéciai SE szakosztályvezetője a történtek kapcsán levelében külön kiemelte: „Váczi Zoltán szakaszvezető higgadtságának, emberségének és profizmusának köszönhetően a történetnek nem lett tragikus vége. Példaértékű tettet vitt véghez – életet mentett. Jelesre vizsgázott emberségből, segítőkészségből, sportemberként pedig növelte a játékvezetői tekintélyt."

1596019579

A súlyos balesetet szenvedett sportolót a Bács-Kiskun Megyei Kórházba szállították, sérüléseit ellátták, majd megfigyelés után hazaengedték. Jelenleg már külföldi tanulmányait folytatja. Szülei elérzékenyülve, a tragikus ütközést követő héten, a Városföld SE – Kiskunfélegyházi Vasutas SK mérkőzésen egy ajándékcsomaggal és egy névre szóló kupával köszönték meg Váczi Zoltán szakaszvezető szakszerű, a fiuk életét megmentő beavatkozását.


Fotó: a szerző felvételei