Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Életműdíjat adományozott a honvédelmi miniszter

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium |  2016. március 11. 14:11

Hazai Samu-életműdíjat adományozott a honvédelmi miniszter Lőrincz Kálmán nyugállományú vezérezredes és Furkó Kálmán nyugállományú ezredes részére. A díjazottak a Magyar Honvédség március 15-e alkalmából megrendezett központi ünnepségén, a Stefánia Palota − Honvéd Kulturális Központban március 11-én, pénteken vehették át az elismerést.

Báró Hazai Samu volt honvédelmi miniszter a honvédelem ügyének elkötelezett híve volt, tehetségének, katonai szervezőkészségének, állhatatosságának és vasszorgalmának elismeréseként a korabeli kormány 1910. január 17-étől felkérte a honvédelmi tárca irányítására. A nevével fémjelzett életműdíjat a példaértékű katonai életpályájuk és a honvédelem feladatainak megvalósítása érdekében kifejtett kiemelkedően magas parancsnoki teljesítményük elismeréseként kapják a díjazottak.

1596010218

Lőrincz Kálmán nyugállományú vezérezredes a Magyar Honvédség valamennyi tiszti, főtiszti és tábornoki rendfokozatát viselte, gazdag életpályát futott be. 1989. december 1-jén nevezték ki a legmagasabb katonai beosztásba, majd az 1990-ben átalakult Magyar Honvédség első parancsnoka lett. Hosszú időn át meghatározó személyisége volt hazánk honvédelmének. Hivatástudata, szakmai felkészültsége tiszteletreméltó, a katonák körében és a jövő nemzedéke számára egyaránt példaértékű.

1596010218

Furkó Kálmán 7 danos karatemester, nyugállományú ezredes több száz magyar katonát edzett a szolnoki laktanyában és a kyokushin-edzőtermében. Ma is élő legendája nem csak a Magyar Honvédségnek, de hazánk sportéletének is. A nagy teherbírásáról ismert kiképző a magyarországi kyokushin karate egyik alapítójaként elévülhetetlen érdemeket szerzett abban, hogy a stílus a legnépszerűbb távol-keleti harcművészeti ággá fejlődött hazánkban.

1596010218

Hazai Samu-életműdíjat a 60. életévét betöltött és legalább harminc év tényleges szolgálati viszonyban eltöltött idővel rendelkező személy kaphat. A díj megalapítása óta először adományozott a tárca életműdíjat a példaértékű, tiszteletet érdemlő munka és szolgálat évtizedes elismeréseként.

1596010218

Fotó: Tóth László