Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Eltemették özvegy Szentgyörgyi Dezsőnét

Szöveg: Antal Ferenc |  2015. november 6. 15:23

Végső búcsút vettek özvegy Szentgyörgyi Dezsőnétől november 6-án, pénteken, Budapesten Farkasréti temetőben. A kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis névadójának özvegye életének 85. évében hunyt el.

„Tünde asszonnyal mind magam, mind a kecskeméti repülőbázis előző parancsnokai személyes kapcsolatot ápoltunk. Tiszteltük és csodáltuk őt azért a megtörhetetlen hitért és meggyőződésért, amellyel férje emlékének adózott" – mondta búcsúbeszédében Ugrik Csaba dandártábornok, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis parancsnoka.

1596003624

A parancsnok felidézte azt a huszonöt évet, amely meghatározta és összekapcsolta az alakulat és Szentgyörgyi Dezsőné, Tünde asszony életét.
1990-ben a kecskeméti Honi Vadászrepülő Osztály egy állománygyűlésen megszavazta, hogy felveszi a legendás vadászpilóta, Szentgyörgyi Dezső nevét. A megkeresés határtalan boldogsággal töltötte el Tünde asszonyt, aki később ezt nyilatkozta erről: „Ők akkor nem is tudták, hogy egy elfáradt és meggyötört embert visszahoztak az életbe. Leírhatatlan boldogság volt, amikor készültem az avatásra. Ez a nap nekem csoda volt, éreztem, hogy őszinte szeretet és tisztelet vesz körül."

1596003624

A kecskeméti Repülőbázis 1990 óta volt részese Tünde asszony életének. Nem telt el nélküle repülőnap, karácsonyi megemlékezéssel egybekötött évzáró állománygyűlés, évfordulós megemlékezés. Ezek az alkalmak színt hoztak életébe és hetekre adtak neki lelki feltöltődést. Kecskeméten otthon érezte magát és mi mindenkor tisztelettel és szeretettel fogadtuk őt – fogalmazott Ugrik Csaba dandártábornok.

1596003624

Vitéz Szentgyörgyi Dezső zászlós, a Magyar Királyi Honvéd Légierő legeredményesebb vadászpilótája volt a második világháborúban, amelynek során 29 igazolt győzelmet ért el. A keleti fronton tett szolgálatát követően az 1944. május 1-jén megalakult 101. Puma vadászrepülő osztály pilótája lett. Az 1945. május 5-i fogságba eséséig eredményesen harcolt a Magyarországra támadó amerikai majd szovjet repülőgépek ellen. A legendásan szerencsés és tapasztalt pilóta 1971-ben, immár a MALÉV pilótájaként halt repülőhalált, miután gépe leszállás közben a tengerbe zuhant a koppenhágai repülőtér közelében.

1596003624



Fotó: Galovtsik Gábor