Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Emlékfutás a hősökért

Szöveg: Révész Béla |  2017. október 7. 13:25

Centenáriumi emlékfutás a hősökért elnevezésű rendezvénnyel emlékezik meg a honvédelmi tárca a száz évvel ezelőtti caporettói áttörésről. Az esemény fővédnöke dr. Simicskó István honvédelmi miniszter lesz.

Tizennégy napon át tart majd az az emlékfutás, amelyet a 12. isonzói csata 100. évfordulója alkalmából rendez a Honvédelmi Minisztérium. A futás – amelynek fővédnöke dr. Simicskó István honvédelmi miniszter – a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) koordinálásában október 11-én indul Budapestről, a Hősök teréről, és október 24-én, nyolcvankét település érintésével ér véget a szlovéniai Kobaridban. A futás útvonalán elhelyezkedő emlékműveknél és hősi temetőknél a résztvevők leróják tiszteletüket.

Az Osztrák-Magyar Monarchia első világháborús történetében az egyik legsikeresebb és legkiemelkedőbb esemény a caporettói áttörés volt. Az 1917. október 24-én megindított hadműveletben Caporetto településnél (németül Karfreit, ma Kobarid) az osztrák-magyar és szövetséges német csapatok áttörték az olasz védvonalat és a tizenegy védekezésben eltelt isonzói csata után átvették a kezdeményezést, győzelmet aratva az olasz csapatok fölött.
Artz Arthur von Strassenburg gyalogsági tábornok, az Osztrák-Magyar Monarchia vezérkar főnöke irányításával 1917. szeptember 8-ra készültek el a hadműveleti tervek, majd szeptember 15-től indult meg a felkészülés, ami páratlan logisztikai feladatot jelentett. Szeptember második felében megindult a csapatok szállítása 2400 szerelvénnyel, mintegy 100 ezer vasúti kocsival. Mindezt úgy kellett megoldani, hogy az olaszok figyelmét ne keltse föl az erőteljes csapatmozgás. A hadművelet álcázása jól sikerült, a központi hatalom hadvezetősége mindent megtett, hogy az olaszok elhiggyék: a támadás Dél-Tirolból indul.
A támadás súlyát Tolmein és Flitsch helységek közé tervezték, az áttörés megindításában a német 14. hadsereg játszotta a főszerepet, de 15 hadosztályából csupán hét volt német, a többit osztrák-magyar hadosztályok alkották. A hadműveleti cél a Tagliamento folyóig való előretörés volt, ezt már október 31-én sikerült elérni. Az áttörést követő hadművelet egészen december 3-ig tartott – abba már bekapcsolódott az 1. és 2. Isonzó hadsereg, valamint a 10. és 11. osztrák-magyar hadsereg is. Az olasz csapatokat a Piave folyóig sikerült visszavetni.

A veszteségek elképesztőek voltak az olasz oldalon (10 ezer halott, 30 ezer sebesült, 300 ezer hadifogoly), de az antant szövetségesek közbeavatkozásának és a drasztikus olasz intézkedéseknek köszönhetően nem sikerült megtörni az olasz hadsereg gerincét.

Dr. Horváth Csaba ezredes, az eseményt koordináló HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) parancsnok-helyettese a centenárium kapcsán elmondta, hogy a Caporettónál nyert tapasztalatok jelentősen hozzájárultak a hadművészet fejlődéséhez és azt bizonyították, hogy a jól felkészült katonai vezető képes meglepni ellenfelét, ha jól ismeri a terepet, az ellenség erejét és saját lehetőségét. „Számunkra azért kiemelten fontos ez a hadtörténelmi esemény, mert itt nagy számban harcoltak magyar alakulatok, akik bizonyították elszántságukat, hősiességüket. A 14. hadseregben például az 1., 50. és 55. hadosztály túlnyomórészt, míg a 33. hadosztály teljesen magyar alegységekből állt, az 1. és 2. Isonzó hadseregnél pedig 7 magyar hadosztály harcolt" – mondta Horváth ezredes.

Az esemény századik évfordulóján kilenc hivatásos és szerződéses, valamint egy önkéntes műveleti tartalékos katona indul útnak október 11-én a Hősök teréről, hogy tizennégy nappal később – 1123 kilométert megtéve – Kobaridba érkezve teljesítsék a caporettói csata tiszteletére szervezett emlékfutást.
Horváth ezredes tájékoztatása szerint a futás útvonalának kialakításánál meghatározó volt az I. világháborús emlékművek, emlékhelyek felkeresése és megkoszorúzása, és az, hogy minél több fiatalt vonjanak be a sportrendezvénybe, rávilágítva, hogyan kapcsolódhat a sport akár egy kiemelkedő magyar hadtörténelmi eseményhez is.

A csapat zöme (heten) a Magyar Honvédség 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred állományából verbuválódott, egy-egy fő pedig az MH 54. Veszprém Radarezred és az MH Katonai Rendészeti Központból csatlakozott. A csoport vezetője az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokságról Nevelős László alezredes lesz. Az alezredes elmondta: az első világháborúban részt vett és elesett katonákról való méltó megemlékezés a magyar katonák számára kiemelten fontos. A futással egyfelől tiszteletüket fejezik ki az elődök előtt, másfelől a sportos életmódot és a Magyar Honvédséget is népszerűsítik.

Kérdésünkre, hogy mi alapján válogatták ki a csapat tagjait, Nevelős alezredes a közös sporttevékenységet emelte ki. „A futók kiválasztása során a közös érdeklődési kör, vagyis a futás játszott döntő szerepet. A résztvevő katonák már régóta együtt futnak, számos versenyen vettek részt. A jelenlegi táv nem okozhat nekik gondot" – mondta a kiképző parancsnokság főtisztje. Az alezredes a logisztikai háttérrel kapcsolatban elmondta: a futás során két gépjárművel biztosítják az útvonalat, amelyek a felszereléseken kívül frissítőket és táplálék-kiegészítőket szállítanak. Az út során érintik a nyugat-magyarországi katonai helyőrségeket, így a szállást és étkezést az adott alakulatok biztosítják, míg a szlovéniai területen a szlovén fegyveres erők által felajánlott laktanyákban szállásolják el a magyar katonákat.
Nevelős alezredes hangsúlyozta: civilek csatlakozására bárhol lehetőség van, de elsősorban a városokban, községekben várják a futókat, nem a települések között.

Mint mondta, a résztvevőknek lehetőséget biztosítanak az első világháborús emlékműveknél a közös emlékezésre és koszorúzásra is, a futók ugyanis minden olyan településen, ahol I. világháborús emlékmű található, megállnak megemlékezni.
Dr. Horváth Csaba, a HM HIM parancsnok-helyettese a megemlékezések kapcsán elmondta: a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség az emlékfutás Hősök terei rajtjánál koszorúzással emlékezik meg 1917 magyar katonahőseiről, míg a kobaridi befutónál az osztrák-magyar, a német és az olasz emlékhelyek koszorúzására is sor kerül a szlovén fél által szervezett ünnepség és megemlékezés mellett.

Mind a Hősök teréről történő indulásnál, mind pedig a kobaridi célnál jelen lesz az esemény fővédnöke, dr. Simicskó István honvédelmi miniszter is, aki mindkét helyszínen futásával is tiszteleg a magyar katonahősök előtt. Dr. Horváth Csaba ezredes tájékoztatása szerint az indulásnál jelen lesz még Budapest főpolgármestere és Szlovénia magyarországi nagykövete, de meghívót kaptak a rendezvényre azoknak a városoknak a polgármesterei is, ahonnan katonai alakulatok vettek rész az 1917-es áttörésben. A magyar-szlovén határátlépésnél, mindkét oldalon rövid ünnepség keretében köszöntik a futókat, a kobaridi befutónál pedig – a tervek szerint – jelen lesz Szlovénia védelmi minisztere és Magyarország szlovéniai nagykövete.

Tervezett útvonal Magyarországon:

  • 2017. 10. 11. Budapest – Piliscsaba – Úny-Tarján
  • 2017. 10. 12. Tarján – Tata – Komárom-Győr
  • 2017. 10. 13. Győr – Pápa – Kup
  • 2017. 10. 14. Kup – Városlőd – Veszprém – Balatonfűzfő
  • 2017. 10. 15. Balatonfűzfő – Siófok – Kőröshegy – Igal
  • 2017. 10. 16 Igal – Taszár – Kaposvár – Nagybajom
  • 2017. 10. 17 Nagybajom – Inke – Nagykanizsa – Letenye

Tervezett útvonal Szlovéniában:

  • 2017. 10. 18-24.
    Letenye – Lenti – Lendva – Muraszombat – Maribor – Celje-Naklo – BohinjskaBistrica – Tolmin – Kobarid 

További részletek itt olvashatóak.