Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Emlékfutás a hősökért

Szöveg: honvedelem.hu |  2013. április 19. 10:33

A Don menti harcok befejeződésének 70. évfordulója alkalmából emlékfutással tisztelegnek Somogy megye és hazánk második világháborús áldozatai előtt.  A résztvevők a megtett út alatt fejet hajtanak, és koszorút helyeznek el az útvonal mentén lévő magyar katonai síroknál és emlékhelyeknél.

Az emlékfutásban részt vevők a megközelítőleg 620 kilométeres távolság megtételével szeretnének tisztelegni, és egyúttal felhívni a figyelmet azokra a hősökre, akik hazájuk védelmében vesztették életüket a harcmezőn.

A magyar−ukrán határig tartó emlékfutás – amelynek fővédnöke Hende Csaba honvédelmi miniszter − Kaposvárról indult április 18-án, csütörtökön délután. Két futó, Szita János és a hivatásos katonaként szolgáló Kovalik Zoltán vágott neki a távnak.

1595952677

Kaposvár után a következő nagy állomás Pákozd, ahol április 20-án, szombaton a doni emlékkápolnánál rendeznek koszorúzást. Az ünnepségen a tervek szerint részt vesz Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára is.

A futás végállomása Beregsurány, ahol egy Voronyezsig tartó emléktúra kezdődik. A túra ukrajnai és orosz városokon vezet keresztül, amelyek a határon túli megemlékezés állomásai. Az első ilyen az ukrajnai Szolya, ahol a „málenykij robot"-ra elhurcolt magyarok emlékparkjában helyeznek el koszorút és avatnak névtáblát.

Az emlékút kiemelt része a rudkinói központi temetőben tartott megemlékezés, ahol az ott eltemetett több mint 20 ezer magyar katona tiszteletére hajtanak fejet.

Fotó: Szellő Gábor