Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Erdőben jártak, gránátot találtak

Szöveg: Szűcs László |  2016. május 26. 9:24

A 20. héten, azaz május 16-22. között 45 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül 10 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet.

Bátyi Edina főtörzsőrmester, az alakulat kommunikációs altisztje a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2016-ban eddig összesen 793 bejelentést kaptak.

Május 17-én, Dunaújvárosba vonultak ki a tűzszerészek, mivel a gumigyárnál – a 6-os számú főúttól alig egy kilométerre –, földmunka közben, egy 76 milliméteres, szovjet gyártmányú repeszgránátot, hat darab 37 milliméteres szovjet gyártmányú repeszgránátot, valamint négy darab, 57 milliméteres páncéltörőgránátot találtak. A második világháborús robbanószerkezeteket a Pásztor János törzsőrmester vezette járőr szállította el a helyszínről a központi gyűjtőbe.

Ugyanezen a napon Jászfényszarun is akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek: a település külterületén, az erdőben egy 8 centiméteres, német gyártmányú aknavetőgránátra bukkantak az arra járók. A veszélyes robbanótestet a Volter József főtörzsőrmester szállította a központi gyűjtőbe.

Ugyancsak május 17-én Szegeden, a Vaskapu úton, magánterületen, építési munkálatok közben került elő egy 3,7 centiméteres, magyar gyártmányú páncéltörő gránát. A második világháborúból visszamaradt robbanószerkezetet a Sulykovszki Róbert zászlós vezette járőr szállította a központi gyűjtőbe.

Május 19-én Alsónémedin, az 5-ös számú főút mellett, közúti jelzőtáblák kihelyezése közben bukkantak rá három darab, 85 milliméteres páncéltörő gránátra, amiket a Nagy Balázs főtörzsőrmester vezette tűzszerészjárőr szállított el a helyszínről a központi gyűjtőbe.

Címkéktűzszerész