Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Érett korban

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2015. december 14. 9:31

Megtisztelő feladat egy ezredet vezetni, de állítólag nem sok olyan pillanat akad egy évben, amikor kifejezetten jó parancsnoknak lenni. 2015-re visszatekintve azonban, az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezredet irányító Kovács Ferenc ezredes szerint megadattak ilyen alkalmak is. És nem csak azért, mert az alakulat idén ünnepelte megalapításának 65. évfordulóját.

1596005487

Kétségtelenül feladatokkal teli évet tudhatnak maguk mögött az ,,arrabonás" katonák, de szerencsére döntő többségében a légvédelmi rakétás szakmához közel álló tevékenységekről írhatunk. Időrendben haladva, a sort a Blue Target nevű gyakorlattal kell kezdenünk, amelynek keretében a győriek a Baltikumban légtérrendészeti feladatokat végrehajtó kecskeméti állomány felkészülését segítették. Folytatva a sort, harmadik esztendeje már, hogy évente egyszer, tábori komplex foglalkozás keretében megmozdul gyakorlatilag az egész ezred, és „végigzongorázza" a nemzeti légvédelmi készenléti szolgálat ellátásához szükséges feladatokat, különös tekintettel a riasztás rendszerének elemeire. A foglalkozás rendre tűzvezetési gyakorlattal zárul; idén sem volt ez másképp.

1596005487
„Ez a gyakorlat azért fontos, mert ilyenkor minden katona látja, hogy egy adott feladat elrendelésekor miként mozdul meg az ezred valamennyi alegysége, a logisztikai támogató elemekkel és a törzzsel együtt. Tapasztalataink pozitívak, így erre minden évben kell időt találnunk. Sőt, terveink szerint 2016-ban nagy távolságú menettel egybekötve nem a laktanyához közel, hanem a Magyar Honvédség valamelyik, Győrtől távolabb fekvő gyakorlóterén hajtjuk végre ezt az ezredszintű gyakorlatot" – hangsúlyozta Kovács Ferenc ezredes.

Szintén hagyományosnak mondható a győri katonák részvétele a NEWFIP nevű, többnemzeti, elektronikai hadviselési gyakorlaton, amely hosszú évek óta szerepel a NATO kiképzési programjában. A zavarás elleni tevékenységet gyakorolták a győri katonák az ütegek lokátor-állomásain, illetve vezetési pontjain. Mivel az ellenség egyik legfőbb célja, hogy zavarja a kritikus vezetési pontokat és objektumokat oltalmazó légvédelmet, ezért ez a gyakorlat is kiemelt fontosságú a légvédelmi rakétások számára.

Rakétás (és újságírói) szemmel mindenképp az év leglátványosabb gyakorlata volt a Csehországban lezajlott, éleslövészettel egybekötött Tobruq Legacy 2015, ahol a győri katonák a két hét során kimagaslóan helytálltak.

1596005487

„Szakmai felkészültségünk nem maradt el a cseh, a szlovák, a litván és az amerikai katonákétól. Sőt, biztos vagyok benne, hogy újat is tudtunk mutatni, például a szakterületre vonatkozó NATO-ismeretek terén. Eddig megszokhattuk, hogy ha a rakétások éleslövészetet hajtanak végre, akkor számos ellenőr vizsgálja annak minden mozzanatát. Csehországban viszont pályafutásom során most fordult elő első alkalommal, hogy a kiképzés csúcsát jelentő éleslövészet fő célja a felkészítés volt. A Mistral rakétákkal gyakorolhattunk olyat, amit korábban nem. A Magyar Honvédség történetében elsőként indítottunk ugyanazon célra két rakétát. Mivel e fegyverek sebessége igen nagy, a lőtereken pedig az indítóállványok közel települnek egymáshoz, így ezt nehezebb sikeresen megvalósítani, mint a hagyományos, egy rakétával történő megsemmisítést. El kell kerülni ugyanis, hogy a két rakéta a cél helyett egymást semmisítse meg. Szintén először lőttünk Mistral rakétával éjszaka, aminek során élesben gyakorolhattunk hőkamerával" – elevenítette fel az év legkiemelkedőbb rakétás gyakorlatát a parancsnok.

1596005488

Azonban az élet a légvédelemben egy ilyen sikeres gyakorlat után sem áll meg – rövid szabadságolás után megkezdődött a felkészülés a NATO CAPEVAL képesség-ellenőrző gyakorlatra. Fontos tudni, hogy a Mistral fegyverrendszer és a kezelőállomány teljes körű NATO-kompatibilitását célzó folyamat még valamikor 2004-ben indult el, és idén hozta meg a gyümölcsét. A minősítés megszerzéséhez nagyon szigorú követelményeket kellett teljesíteni, és az alakulat sok-sok buktatón keresztül jutott el oda, hogy a helyszíni értékelés végén megkapják a MISSION CAPABLE, azaz a FELADATKÉPES minősítést. Ez azt jelenti, hogy a Mistral rendszer és a hozzá tartozó kezelőállomány bármilyen hadszíntéren, bármilyen műveletben korlátozás nélkül alkalmazható.

1596005488

A szakmai erőpróbák sorát az idei év Magyarországon megrendezett legkomplexebb nemzetközi gyakorlatával, a Brave Warrior 2015-el illik zárni, amelyből természetesen az ,,arrabonások" sem maradhattak ki. A gyakorlat első fázisában, Győr közelében, a közös amerikai–magyar vízi átkelésnél a katonák légtér-oltalmazási feladatokat láttak el, illetve logisztikai támogatást nyújtottak a Mosoni-Dunán átkelő erőknek.

1596005488

„Sok-sok küzdelem és rengeteg munka jellemezte az idei évet; katonáink tisztességgel tették a dolgukat, komolyan vették szakmai feladataikat, és megpróbáltak azoknak minél jobban megfelelni. Ennek köszönhetően olyan sikereket értünk el, ami jó alapot teremt a jövőre nézve is" – vont gyorsmérleget Kovács Ferenc ezredes, majd hozzátette, természetesen idén is folytatódott a régióban a Magyar Honvédség népszerűsítése. Győr-Moson-Sopron, illetve Vas megyében továbbra is ismert és elismert az alakulat. Az országos hírű Mobilis Interaktív Kiállítási Központban külön rakétás részleggel bővült a kiállítási tér, de örömteli az is, hogy az ezred általános és szakmai cikkekkel feltöltött saját honlapjának – raketaezred.hu – működése is töretlen. Nem szabad elfeledkezni a hagyományápolásról sem. Ennek fontos eleme az évenként a győri laktanyában megrendezett – egyre több látogatót vonzó – nyílt nap, illetve a Nyitott Kapuk Hete, amelynek során a katonák a város és a környező települések óvodásainak, általános és középiskolásainak nyújtanak tartalmas programokat. A hagyományápolás fontos része továbbá a nyugállományú légvédelmi rakétás és tüzértisztek, altisztek minden évben nagy sikerrel megtartott találkozója.

1596005488

„Emlékezetes volt az idei évben, hogy a haderő második legidősebb alakulataként, április 15-én ünnepeltük hatvanötödik  születésnapunkat. A rendezvény keretében, az elődök előtt tisztelegve, emléktáblát avattunk, továbbá ebből az alkalomból jelent meg a Zrínyi Kiadó gondozásában a Föld és ég között című könyv" – zárta beszélgetésünket Kovács Ferenc ezredes.

Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred idei éve természetesen a Szent Borbála-napi ünnepséggel zárult, és kijelenthető: a rakétások védőszentje idén is vigyázott az alakulatra.

1596005489

* * *


A Tobruq Legacy 2015 gyakorlat VIP-napját a helyszínen megtekintő Ben Hodges altábornagy, az Európában állomásozó amerikai erők főparancsnoka értékelésében kiemelte a győri rakétások felkészültségét. Fucsku Sándor vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka külön gratulált az állomány motiváltságához, és ahhoz, hogy szövetségi szinten ismét sikerült öregbíteni a Magyar Honvédség hírnevét.

1596005489
* * * 

Idén a győri alakulat katonái négy megyében vettek részt az ideiglenes biztonsági határzárral kapcsolatos feladatok ellátásában. Közismert továbbá, hogy a november közepén történt párizsi terrortámadás miatt, a Nemzetbiztonsági Munkacsoport döntésének értelmében a Magyar Honvédség megerősítette objektumainak védelmét, valamint rendészszolgálatával fokozta jelenlétét az ország különböző pontjain. A légvédelmi rakétások ebben a feladatban is szerepet vállaltak.

* * * 

„Köszönetet mondok katonáimnak az egész évben nyújtott teljesítményükért. Külön elismerés, hogy egy ilyen évben a nem kifejezetten rakétás-szakmai feladatokat is balesetmentesen, tisztességgel teljesítették."

(Kovács Ferenc ezredes)

1596005489

Fotó: Rácz Tünde, Cseszreginé Csekei Judit százados és a szerző

Forrás: Magyar Honvéd 2015. december