Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Robbantásos merénylet egy pakisztáni piacon

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. december 14. 10:45

Legkevesebb tucatnyian meghaltak egy piacon elkövetett robbantásos merényletben Pakisztán északnyugati részén december 13-án, vasárnap – közölték a helyi hatóságok.

A detonáció az Afganisztánnal határos Kurram félautonóm törzsi terület székhelyén, Paracsinarban történt, a város egy többségében síiták lakta részén. A merénylet célpontja egy forgalmas bazár volt, ahonnan televíziós felvételek tanúsága szerint százak menekültek a támadást követően.

Az AFP francia hírügynökség egészségügyi és rendőrségi forrásai 12 halálos áldozatról számoltak be, míg az EFE spanyol hírügynökség 15 halottról tud. A sebesültek száma mindkét híradás szerint 50 fő, akik közül sokakat súlyos, életveszélyes állapotban szállítottak kórházba, ezért a félelmek szerint a halálos áldozatok száma tovább nőhet. A támadást eddig egy csoport sem vállalta magára.

A településen és körzetében korábban több összecsapás történt a Pakisztánban nagy többségben lévő szunniták és a lakosság mintegy ötödét adó síiták között.

Paracsinar városa közel fekszik Pesavarhoz, ahol a közelmúltban a tálib lázadók több véres terrorcselekményt is elkövettek. Az északnyugat-pakisztáni félautonóm törzsi területek hagyományosan a tálibok, illetve az al-Kaida terrorhálózat hálózatának számítanak.