Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Erődemonstráció – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2018. december 10. 13:02

A legek hadgyakorlata volt a Norvégiában október 25. és november 23. között megrendezett Trident Juncture 2018. Közel 51 ezer ember, 10 ezer jármű, 250 repülőgép és 65 hadihajó jutott szerephez a NATO kiképzési rendezvényén.

1599197069
A hidegháború lezárulta óta ez volt a legtöbb embert és haditechnikát megmozgató NATO-erőpróba, Norvégiában pedig az 1980-as években rendeztek utoljára ekkora hadgyakorlatot. A résztvevők a skandináv ország középső és keleti részén, továbbá a Norvégia, Svédország és Finnország körüli tengereken, illetve a három állam légtérében hajtották végre a feladatokat. A hivatalos forgatókönyv szerint a NATO Transzformációs Parancsnoksága (Allied Command Transformation – ACT) által megrendezett eseményen a katonai szövetség 5. cikkelyén alapuló, kollektív védelmi feladatokat gyakorolták egy képzeletbeli ellenséggel szemben – azaz egy veszélybe került tagállamot segített a szövetség többi tagja információval és fegyveres erővel egyaránt. Az erőpróba fontos céljaként jelölték meg továbbá a nagyon magas készenlétű összhaderőnemi műveleti erőbe (Very High Readiness Joint Task Force – VJTF) felajánlott csapatok összekovácsolását is. A gyakorlat irányítója James G. Foggo admirális, a NATO Nápolyi Összhaderőnemi Parancsnokságának vezetője volt, s a rendezvényen a katonai szövetség minden tagállama végrehajtó állománnyal képviseltette magát.

A Trident Juncture nevet kapott komplex gyakorlatok megrendezéséről még a 2014. évi walesi NATO-csúcstalálkozón döntöttek. 2015-ben Spanyolország és Portugália adott otthont az eseménynek, ezúttal pedig Norvégia volt a házigazda, amely a NATO legészakibb tagállamaként komoly szerephez jut a Barents- és a Norvég-tenger, illetve az ezek felett lévő légterek ellenőrzésében.

Mindenki ott volt

A gyakorlat során az alegységszintű taktikai kiképzéstől a nagy létszámú, nemzetközi szárazföldi, légi és haditengerészeti kötelékek harcszerű körülmények közötti irányításáig a teljes „palettát" végigvették a résztvevők. De legalább ilyen fontos volt a logisztikai, ellátási, utánpótlási és karbantartási láncok, képességek kiépítése és fenntartása: a legerősebb hadsereg is mozgásképtelen, ha nincs üzemanyag, lőszer, szerelőgárda vagy éppen élelmiszer és meleg ruházat a katonák számára.

További részletek a Magyar Honvéd magazin december 14-én megjelenő számában!