Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Erős bizalom, kölcsönös elismerés

Szöveg: Snoj Péter |  2013. április 22. 15:39

Fontos cél a magyar-amerikai katonai együttműködés erősítése, és Washington nagy segítséget nyújt a magyar erők fejlesztéséhez – emelte ki Siklósi Péter, a honvédelmi tárca védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkára április 22-én, Budapesten.

1595952968

Az amerikai-magyar katonai együttműködésről tartottak konferenciát a Magyar Külügyi Intézetben. Siklósi Péter, a honvédelmi tárca védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkára előadásában kifejtette: habár várhatóan jövő tavasszal véget ér Magyarország afganisztáni szerepvállalása, az együttműködés nem ér véget, hiszen bizonytalan világban élünk. Éppen ezért mindig kellenek megbízható szövetségesek. Mint mondta, fontos cél a magyar-amerikai katonai együttműködés erősítése, és Washington nagy segítséget nyújt a magyar erők fejlesztéséhez.

A szövetséges magyar és amerikai katonák között erős bizalom és kölcsönös elismerés alakult ki, mialatt a demokrácia értékeit védték – mondta Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete a Magyar Külügyi Intézetben tartott konferencián. A nagy érdeklődésre számot tartó eszmecserén a különleges erők múltjáról és jövőjéről tanácskoztak április 22-én.

1595952968

Michael S. Repass vezérőrnagy, az Amerikai Hadsereg Európai Parancsnokságnak (US EUCOM) különleges műveleti parancsnoka elismerősen szólt hazánk különleges műveleti katonáiról. Mint fogalmazott, ma már a két ország speciális erői kiemelkedő munkát végeznek, tökéletesen összehangoltan tevékenykednek, aminek eredményei kézzel foghatóak. Hozzátette, hogy harci körülmények között nem számít, ki melyik ország zászlaja alatt szolgál, a szövetségesek kisegítik egymást bármilyen helyzetből. Ennek ékes példája a magyar és az amerikai erők együttműködése. Éppen ezért leszögezte: továbbra is számít a magyar különleges erőkre.

Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára beszédében hangsúlyt fektetett arra, hogy ugyan az Egyesült Államok biztonságpolitikája napjainkban egyre inkább Ázsia felé orientálódik, de Európára továbbra is megbízható és szükséges partnerként tekint. Éppen ennek is köszönhető az a segítség, amit a Magyar Honvédség amerikai szövetségesétől kapott, hiszen a magyar különleges műveleti katonák csaknem ugyanazon felszereléseket és fegyverzetet használják a műveleti területeken, mint az amerikai különleges erők. Mind a fizikai, mind a mentális hasonlóságok segítettek a közös sikerek elérésében.

1595952968

Fotók: a szerző felvételei