Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fegyvernemi napjukat ünnepelték

Szöveg: Kocsis Balázs százados |  2015. május 5. 9:17

Május 4-e, Szent Flórián napja nemcsak a tűzoltók, hanem egyben a vegyivédelmi katonák napja is. Ebből az alkalomból rendeztek ünnepi állománygyűlést hétfőn Székesfehérváron, az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóaljnál.

1595993126

A rendezvényen felolvasták Hende Csaba honvédelmi miniszter és dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök köszöntő levelét.

Ünnepi beszédében Miklovich János ezredes, az alakulat parancsnoka részletesen foglalkozott a vegyivédelem kialakulásával. Elmondta: a száz évvel ezelőtti Ypern melletti gáztámadás tekinthető az első, háborúban alkalmazott vegyi pusztításnak. Emellett megemlékezett a hirosimai atombomba bevetéséről, ami a tömegpusztító fegyverek történetének új fejezetét nyitotta meg. Kiemelte: 65 évvel ezelőtt, 1950-ben Magyarországon újraszervezték a vegyiharcot, s lényegében ez tekinthető a vegyivédelmi erők megalakulásának. Az ezredes hangsúlyozta: a technikai fejlesztések mellett nagyon fontos a NATO képességek további erősítése és a meglévő képességek szélesítése.

1595993126

Az ünnepi állománygyűlésen elismeréseket is átadtak. A Honvéd Vezérkar főnök emléklapot adományozott Csaba Tibor alezredesnek. Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka emléktárgyat adományozott Bánhalmi Tibor főtörzsőrmester számára, emléklapot pedig Kákonyi Kata hadnagynak. Az alakulat parancsnoka emléktárgyat adott át Csóka Attila őrnagy, aranyozott emlékérmét Vaszócsik Gusztáv őrmester, ezüstözött emlékérmét Róth Róbert törzsőrmester, Csizmadia Balázs őrmester, Magyar Balázs őrvezető és Vizi Norbert őrvezető, bronz emlékérmét Bányai Barna hadnagy és Börcsök Gergely főtörzsőrmester számára. 

1595993126