Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felhőszagúnak lenni…

Szöveg: Farkas Ferenc főtörzsőrmester |  2015. május 11. 17:02

Második hete tart Szolnokon az éves ejtőernyős alapkiképzés, amelyen az MH Összhaderőnemi Parancsnokság alárendelt alakulataitól harmincan, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karától pedig tizenegyen vesznek részt.

1595993466

A képzés az első héten megismert elméleti ismeretek, gyakorlati fogások elmélyítése vizsgával zárult, majd ezt követően hajtották végre első ejtőernyős ugrásukat az újoncok. 800 méter magasról ugrottak, ahogy az ejtőernyősük mondják, felhőszagúak lettek.

A képzés ideje alatt a résztvevők sokrétű elméleti és gyakorlati tudást sajátították el az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis Speciális Ejtőernyős Kiképző Csoportjának jóvoltából, ahol tapasztalt, igen sok ugrást végreható ejtőernyős beugróoktatók és oktatók teljesítenek szolgálatot.

A képzést Ágoston József törzsőrmester vezette, akit öt oktató segített. 
Az elméleti tananyag vészhelyzeti eljárások mellett meteorológiából, aerodinamikából és ejtőernyős elméletből állt, míg a gyakorlati három részre bontható. Legfontosabb az ejtőernyő hajtogatása és a repülőeszköz elhagyása mellett a helyes földet érési technika elsajátítása.

1595993467


Fotó: a szerző felvételei